Πυρκαγιά στο Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος άσκησε ο εισαγγελέας

Πυρκαγιά στο Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος άσκησε ο εισαγγελέας

Έκρινε ότι οι δικαστές έχουν διαπράξει αρνητική υπέρβαση εξουσίας

Το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει αν θα ασκηθεί ή όχι έφεση κατά του βουλεύματος για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους.

Οι δικαστές του αρμόδιου δικαστικού Συμβουλίου βάζουν στο «μικροσκόπιο» τους την πρόταση του εισαγγελέα, Παναγιώτη Μειδάνη ο οποίος ζητεί την άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο αριθμεί περίπου 1.000 σελίδες, τόσο στο σκέλος που αφορά στην αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε αξιωματικούς της πυροσβεστικής όσο και σε αυτό της απαλλαγής 10 προσώπων , μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

Ο εισαγγελέας θεωρεί ότι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο συνολικά 24 πρόσωπα κατηγορούμενα σε βαθμό πλημμελήματος.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνει πως υπάρχει απόλυτη ακυρότητα στη διάταξη του βουλεύματος που αφορά στη συνέχιση της ανάκρισης για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος με το σκεπτικό ότι, κατά το νόμο, έπρεπε προηγουμένως να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας ζητεί να ασκηθεί έφεση και στο σκέλος του βουλεύματος που αφορά στην απαλλαγή από κάθε κατηγορία 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και αντιδημάρχους εκφράζοντας τη θέση ότι για τους 6 κατηγορούμενους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να δικαστούν.

Αναφορικά με την απόφαση για την παραπομπή των 13 κατηγορουμένων , μεταξύ των οποίων αυτοδιοικητικοί, δήμαρχοι της περιοχής και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ο εισαγγελέας εφετών έκρινε, ότι οι δικαστές έχουν διαπράξει αρνητική υπέρβαση εξουσίας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, δεν όρισαν συγκεκριμένα και ρητά ότι παραπέμπονται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών που με βούλευμά του, θα αποφασίσει για την ποινική μεταχείριση του συνόλου των κατηγορουμένων και το βαθμό της ποινικής τους ευθύνης.