Οι 6 κινήσεις για να τονώσετε τη χαμηλή σας αυτοπεποίθηση

Οι 6 κινήσεις για να τονώσετε τη χαμηλή σας αυτοπεποίθηση

Συμβουλές από την ψυχολόγο, Αγγελική Καβαλλιεράτου

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και ο συγκεκριμένος παράγοντας αποατελεί ανασταλτικό συστατικό για την εξέλιξή τους σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να τονώσει τη χαμηλή του αυτοπεποίθηση και να δει τα πράγματα διαφορετικά και με πιο σιγουριά.

Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου μίλησε στην κάμερα της εκπομπή «Ελένη» στο Mega και ανέλυσε τους λόγους της χαμηλής αυτοπεποίθησης και δίνει λύσεις για τη βελτίωσή της. Για την ακρίβεια θεωρεί πώς με 6 κινήσεις μπορεί να υπάρξει αλλαγή προς το καλύτερο.

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι δύο βασικά συστατικά για την ισορροπημένη ζωή ενός ατόμου. Επηρεάζουν τις σχέσεις με τον εαυτό μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις ακόμη και την επαγγελματική μας πορεία και εξέλιξη.

Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν έντονο το αίσθημα ανασφάλειας, παρουσιάζουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, νιώθουν υπερβολική αγωνία για το τι σκέφτονται οι άλλοι και εστιάζουν στα αρνητικά στοιχεία τους εαυτού τους.

Παράλληλα, παρουσιάζουν προβλήματα και στον ύπνο τους, στη διατροφή τους, άγχος και κατάθλιψη.

Κάποια στοιχεία που επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση είναι οι επικριτικοί και αυστηροί γονείς αλλά και ο χώρος που δίνεται στη γνώμη των άλλων για τη δική του ζωή.

Οι 6 κινήσεις για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

  • Στην περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με την κριτική κάποιου ατόμου, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πιστεύω και εγώ το ίδιο για εμένα;», «Είναι σημαντικό το άτομο αυτό για εμένα;»
  • Επίσης, γράψτε σε ένα χαρτί πέντε θετικά χαρακτηριστικά του εαυτού σας, βάλτε τα σε ένα εμφανές σημείο και διαβάστε τα δυνατά, όταν νιώσετε άσχημα.
  • Δώστε έμφαση στις σκέψεις σας και στις απόψεις σας και εμπιστευτείτε τις δυνατότητές σας.
  • Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.
  • Απομακρυνθείτε απ’ όσους δεν σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
  • Εστιάστε στον προσωπικό σας χώρο.