Τζανάκης: Ελπίζουμε η ηπατίτιδα να μην είναι κάτι κατακλυσμιαίο όπως ο κορονοϊός

Τζανάκης: Ελπίζουμε η ηπατίτιδα να μην είναι κάτι κατακλυσμιαίο όπως ο κορονοϊός

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

«Είναι μια ηπατίτιδα μάλλον μολυσματικής αιτιολογίας, από κάποιον ιό δηλαδή, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι ένας από τους πέντε ιούς που ταυτοποιούνται να κάνουν ηπατίτιδες, από A έως Ε» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Επιδημιολογικά λοιπόν, όλα συγκλίνουν να είναι κάποια μολυσματική αιτία, με πιο πιθανό να είναι κάποιος ιός, , δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ανέφερε. «Είναι κάποιοι ιοί που κάνουν απλά συμπτώματα συνήθως, απλό κρυολόγημα, ίσως λίγα γαστρεντερικά. Αν είναι κυτταρομεγαλοϊός ή αδενοϊός δεν καλύπτεται από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, αυτά καλύπτουν μόνο την Α και την Β».

Κανένα από τα κρούσματα δεν έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε ακόμη ο κ. Τζανάκης, επομένως δεν έχει συσχέτιση με παρενέργειες του εμβολίου, όπως επίσης δεν τεκμηριώνεται σύνδεση με covid ή long covid συμπτώματα. Κρούσμα οξείας ηπατίτιδας μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί στην χώρα μας.

«Είναι περίπου 80 τα περιστατικά, πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, που είχαμε 4-10, αυτό είναι ανησυχητικό, άρα κάτι συμβαίνει. Ελπίζουμε να μην είναι κάτι κατακλυσμιαίο, όπως ο κορονοϊός και να φοβηθούμε. Πιάνει μόνο τα μικρά παιδιά, έως 16 ετών, τα περισσότερα είναι μεταξύ 2-5 ετών. Περνάει σχετικά εύκολα στα περισσότερα, χρειάζεται ξεκούραση και ορισμένες οδηγίες.

Σε τρία παιδάκια που πιθανώς ήταν παραμελημένα ιατρικά χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος» συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.