Πυρκαγιά στο Μάτι: Ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά στο Μάτι: Ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής

Ποιοι παραπέμπονται σε δίκη και ποιοι απαλλάσσονται. Τι αναφέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας

Αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο να βρεθούν στη θέση του κατηγορούμενου για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης είναι πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους.

Με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας (1368) αποφάσισε, ομόφωνα, την αναβάθμιση της κατηγορίας για τα συγκεκριμένα πρόσωπα διατάσσοντας την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το επίμαχο κακούργημα.

Με το ίδιο βούλευμα, το οποίο αριθμεί περίπου 1.000 σελίδες, οι δικαστές παραπέμπουν σε δίκη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος 13 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους πρόσωπα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Οι ευθύνες που τους αποδίδονται, είναι επιμερισμένες για καθένα από τα τέσσερα στάδια της πυρκαγιάς (πρόληψη, κατάσβεση, εκκένωση, διάσωση).

Παράλληλα, διατάσουν την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και αντιδημάρχους.

Το σκέλος της δικογραφίας που παραμένει ανοικτό θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, ο οποίος επανειλημμένα είχε ζητήσει την αναβάθμιση της κατηγορίας χωρίς αποτέλεσμα, αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε πρόσωπα. Στην περίπτωση που η δίωξη ασκηθεί οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν και πάλι σε απολογία, αυτή τη φορά για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Στο πολυσέλιδο βούλευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονται αναλυτικά οι ενέργειες αλλά και οι παραλείψεις των προσώπων που φέρονται να συνετέλεσαν στην τραγωδία.

Οι δικαστικοί λειτουργοί για να καταλήξουν στην κρίση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολόγησαν το αλαλούμ που προκύπτει ότι επικράτησε τις κρίσιμες ώρες με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν εγκαίρως τα αναγκαία εναέρια μέσα. Τα ηχητικά ντοκουμέντα φαίνεται πως αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία προκύπτει ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής απουσίαζε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που ήταν καθηλωμένα την ώρα που άλλος συνάδελφος του, ο οποίος βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέττα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση στο Μάτι και ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.