Στις 11:00 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

Στις 11:00 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας

Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας - Τα Raffale και η γαλλική παρουσία στην εκδήλωση

Με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 11:00 στο κέντρο της Αθήνας, κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821, οι οποίες ξεκίνησαν με τους 21 κανονιοβολισμούς στον Λυκαβηττό, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Την φετινή παρέλαση μπορεί να παρακολουθήσει φέτος το κοινό χωρίς περιορισμούς, με το υπουργείο Υγείας να κάνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες για την χρήση μάσκας, εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού. «Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός, σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Τι αναμένεται να δούμε

Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου θα είναι άκρως εντυπωσιακά. Στόχος του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων. Στελέχη του Ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν πως – όπως πάντα – ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Την αυλαία της παρέλασης αναμένεται να ανοίξουν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τον χαρακτηριστικό βηματισμό τους που προκαλεί δέος και συγκίνηση. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τα εντυπωσιακά άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς, για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχουν τα νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα πετάξουν πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που από την Πέμπτη θα βρίσκεται στον Πειραιά για να τιμήσει τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης.

Μάλιστα, τα Rafale της Armee de l’ Air θα πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά «αδέρφια» τους που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους παρέλαση στον ελληνικό ουρανό. Εντυπωσιακές φυσικά αναμένονται και οι διελεύσεις των μαχητικών F-16, F-4 Phantom, Mirage 2000-5, αλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα ωστόσο, αναμένεται να αποσπάσει το ιστορικό μαχητικό Spitfire ΜJ755, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί και φέρει στα φτερά του το εθνόσημο.

Όσο για την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH-90 και Kiowa Warrior, αναμένεται να προκαλέσουν… τριγμούς στα κτήρια της ελληνικής πρωτεύουσας με τις χαμηλές τους διελεύσεις.

Δίπλα από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα πλέουν μία φρεγάτα S του Πολεμικού μας Ναυτικού και μία φρεγάτα Orizon του γαλλικού Ναυτικού, με τις δύο χώρες να στέλνουν ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και ασφάλειας, λίγες ώρες μάλιστα αφού θα έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

Στην πλατεία Συντάγματος, θα αποδώσει τιμές στα παρευλαύνοντα τμήματα, τμήμα του Γαλλικού Ναυτικού Αγήματος – French Navy Guard of Honour, το οποίο θα είναι στατικό και άοπλο. Μαζί του φυσικά και το Μεικτό Τμήμα Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο

Σε ισχύ έχουν τεθεί από την Τροχαία κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο αναλυτικά, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων της στρατιωτικής παρέλασης, στις λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

- Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και - στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.
-Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.
- Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
- Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.
- Πλ. Ομονοίας.
- Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.
- Πλ. Καραϊσκάκη.
- 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της λεωφ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Πλ. Συντάγματος.
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
- Σταδίου, σε όλο το μήκος της.
- Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.
- Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
- Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν τις 25/3, με τα δρομολόγια να διαμορφώνονται ως εξής:

Τα δρομολόγια του Τραμ θα έχουν προσωρινά τερματικό σταθμό:

- Στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» τη στάση «Φιξ» την Πέμπτη 24 Μαρτίου από τις 8 το πρωί και την Παρασκευή 25 Μαρτίου από την έναρξη κυκλοφορίας και μέχρι το πέρας των παρελάσεων.
- Στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» την Παρασκευή 25 Μαρτίου τη στάση «Παλαιό Δημαρχείο» από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και τη στάση «Σεφ» από τις 8 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

Σημειώνεται, ότι ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι κλειστός την Παρασκευή 25 Μαρτίου από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι το πέρας της παρέλασης και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.