ΚΕΕΛΠΝΟ: Δίωξη σε 13 πρόσωπα για επιχορηγήσεις που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δίωξη σε 13 πρόσωπα για επιχορηγήσεις που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και εν ενεργεία Μητροπολίτης

Χρειάστηκαν, περίπου, 10 χρόνια έρευνας μετ’ εμποδίων για να συγκεντρώσει η δικαιοσύνη στοιχεία που να βάζουν στο «κάδρο» εννέα μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπροσώπους εταιρειών αλλά και έναν εν ενεργεία Μητροπολίτη, στην Αττική οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε χορό εκατομμυρίων ευρώ που σχετίζονται με «ύποπτες» επιχορηγήσεις. Η Οικονομική Εισαγγελία ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος συνολικά 13 προσώπων που εμφανίζονται να έχουν σχέση με επιχορηγήσεις, συναλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις εταιρειών αλλά και της επίμαχης Μητρόπολης, που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, την περίοδο 2007-2009.

Η αυλαία της εισαγγελικής έρευνας άνοιξε το 2012 και τώρα ολοκληρώθηκε ένα μόνο μέρος της καθώς τρεις εισαγγελείς υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν στοιχεία μέσα στο χάος που, όπως περιγράφεται, επικρατούσε στο Κέντρο. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πολλά από τα έγγραφα δεν ήταν διαθέσιμα και χρειάστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ανακτηθούν.  Όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές,  είναι τέτοιος ο όγκος του υλικού που έχει συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έρευνας της δικαιοσύνης που φέρεται να καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Ο πρόεδρος και ο Μητροπολίτης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πέντε υποθέσεις που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη φέρεται να έχει ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε δυο από τις υποθέσεις , σύμφωνα με την δικογραφία, εμφανίζεται να εμπλέκεται και ο Μητροπολίτης ο οποίος ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου.

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε επιχορηγήσεις ύψους 749.000 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη Μητρόπολη της Αττικής παρά το γεγονός  ότι η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι μέσα σε  26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη, μεταξύ άλλων, για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο, οι οικονομικοί εισαγγελείς στο πόρισμα τους αναφέρουν ότι  οι επίμαχες επιχορηγήσεις, τελικά, διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

Τα φυλλάδια και η επικοινωνία

Για εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνουν λόγο στο πόρισμα τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς αναφερόμενοι σε σύμβαση που  υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του Κέντρου και εκτυπωτικής εταιρείας. Η σύμβαση προέβλεπε την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων που αφορούσαν στη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Το ποσό που καταβλήθηκε άγγιξε τα 196.052 ευρώ, ωστόσο, από την έρευνα φαίνεται πως διαπιστώθηκε ότι  μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι ενώ στην συνέχεια δεν προέκυψε αν διατέθηκαν τα υπόλοιπα αλλού ή αποθηκεύτηκαν.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 κατεβλήθη από το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσό 232.050 ευρώ  σε portal υγείας. Ο έλεγχος φέρεται να έδειξε ότι δεν είχε προηγηθεί υπογραφή σύμβασης στην οποία να αναφέρεται η αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται ότι η επίμαχη εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 ενώ το μοναδικό τιμολόγιο που «έκοψε» ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε ότι δημιουργήθηκε τελικά.

Η τέταρτη ελεγχόμενη περίπτωση σχετίζεται με την έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζουν ότι η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ. Και αυτό γιατί , όπως εξηγούν στο πόρισμα τους, το επίμαχο περιοδικό  εκδόθηκε μία και μόνο φορά ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι πράγματι εργάστηκε.

Επιπλέον, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται και η  οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας στην οποία εμφανίζεται να  δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης. Ωστόσο, το συνολικό κόστος της εκδήλωσης, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ, φέρεται να  ανήλθε σε 253.519 ευρώ. Για την διαφορά που προέκυψε , σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Έρευνα και για γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο

Η εισαγγελική έρευνα παραμένει ανοικτή καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «μικροσκόπιο» τους βρίσκεται η καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο, για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του. Την ίδια ώρα ,  η ογκωδέστατη  δικογραφία διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που φέρεται να εμπλέκεται.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πήρε το δρόμο για το αρχείο το σκέλος της δικογραφίας που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.