Δίκη Λιγνάδη: Μήνυση για ψευδή κατάθεση κατέθεσε σε βάρος του μάρτυρα η υπεράσπιση του σκηνοθέτη

Δίκη Λιγνάδη: Μήνυση για ψευδή κατάθεση κατέθεσε σε βάρος του μάρτυρα η υπεράσπιση του σκηνοθέτη

Άγριο «σφυροκόπημα» από τον Αλέξη Κούγια

Πολύωρο «σφυροκόπημα» από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη δέχτηκε ο νεαρός Αιγύπτιος ο οποίος είναι ο πρώτος που καταθέτει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον βιασμό που, όπως καταγγέλλει, υπέστη από τον σκηνοθέτη στην ηλικία των 16 ετών.

Ο 27χρονος, σήμερα, άνδρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων για την ζωή του στο εξωτερικό αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν να στραφεί, με καθυστέρηση ετών, σε βάρος του κατηγορούμενου σκηνοθέτη που αρνείται ότι διέπραξε τους βιασμούς που του αποδίδονται.

Μάλιστα, ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση σε βάρος του μάρτυρα για ψευδή κατάθεση κάνοντας λόγω για «πρωτοφανή ψευδορκία».

«Η κατάθεση είναι απολύτως ψευδής. Η μήνυση υποβλήθηκε 10 ή 11 χρόνια μετά από το συμβάν, δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, αλλά ούτε και μάρτυρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας σημειώνοντας πως, κατά την άποψη του, ο μάρτυρας στην κατάθεση του υπέπεσε σε 19 αντιφάσεις.

«Έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πότε αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, μπέρδεψε τις ημερομηνίες, δεν είπε αλήθεια για την επαγγελματική του ταυτότητα, πρόκειται περί κοινού απατεώνα» σχολίασε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και ζήτησε να διαβιβαστεί η μήνυση του στην Εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη στον μάρτυρα.

Ο δικηγόρος του μάρτυρα και μηνυτή, Γιάννης Βλάχος, από την πλευρά του, επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην επόμενη συνεδρίαση ενώ ο εισαγγελέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν διευκρινίσεις από τον μάρτυρα.

«Ξέρω ότι είναι παιδόφιλος»

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας κατά την διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα , επιχείρησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς του εστιάζοντας στην επικοινωνία που είχε ο νεαρός άνδρας μετά τον καταγγελλόμενο βιασμό του. Ο νεαρός ανέφερε πως η συνομιλία τους ήταν τυπική.

«Τίποτα παραπάνω από μια επικοινωνία «πώς είσαι τι κάνεις και πώς πας με την αρρώστια που έχεις». Λίγες μέρες μετά το βιασμό με πήρε τηλέφωνο (σ.σ. κατηγορούμενος). Τον απείλησα να μη με πάρει ξανά τηλέφωνο γιατί θα του κάνω μήνυση. Και μετά μου έστελνε μηνύματα στο Facebook.» ανέφερε ο 27χρονος.

Αλέξης Κούγιας: Στο βιαστή σας, το έτος 2015 -2016, τον ρωτάτε αν θα κάνει κάτι; Αν θα σας γνώριζε ποτέ σε κανέναν;

Μάρτυρας: Το έκανα για να μου φύγει και εμένα η απορία. Από τότε τον διέγραψα...

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Κούγιας ρώτησε τον μάρτυρα αν «ο κατηγορούμενος είναι γκέι». «Εγώ δεν ξέρω αν είναι γκέι. Ξέρω ότι είναι παιδόφιλος.» απάντησε ο μάρτυρας ενώ ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιάννης Βλάχος αντέδρασε λέγοντας:

«Θα φέρουμε στην αίθουσα το σεξισμό και τα φασισμό;». «Ας ρωτήσει τον πελάτη του αν είναι γκέι. Αυτά τα πράγματα αντιβαίνουν το νόμο. Δεν έχουν καμία σχέση με το εξεταζόμενο έγκλημα. Μα γίνονται ερωτήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων που είναι προσωπικό δεδομένο;» σχολίασε ο συνήγορος με την πρόεδρο να του κάνει παρατήρηση γιατί πήρε μόνος του το λόγο.

Ο Γιάννης Βλάχος κατηγόρησε τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη ότι «ο τρόπος που διατυπώνονται οι ερωτήσεις είναι έμμεσα εκφοβιστικές». Αφορμή στάθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να ενημερώσει ο μάρτυρας το δικαστήριο για τις διευθύνσεις του τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα προκειμένου να είναι γνωστές στην περίπτωση που θελήσει να κοινοποιήσει αγωγή ή μήνυση.

Ο μάρτυρας είπε ότι δεν θέλει να πει τη διεύθυνση του σπιτιού που μένει γιατί φοβάται. «Σας παρακαλώ πολύ. Δεν θέλω να πω, νιώθω ανασφάλεια. Μέσα σε αυτό τον χρόνο έχω τις ανησυχίες μου. Δε θέλω να πω όσο είμαι στην Ελλάδα που μένω και που κοιμάμαι τα βράδια» ανέφερε με την Πρόεδρο να σχολιάζει ότι αν και είναι δικαίωμα του να μην απαντήσει αυτό θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο.

Ο νεαρός Αιγύπτιος, ο οποίος αυτή την περίοδο είπε ότι ζει στο Ντουμπάι, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις εταιρείες που εργάστηκε στην Σουηδία ως σωφρονιστικός υπάλληλος αλλά και το επάγγελμα το οποίο ασκεί σήμερα.

Αλέξης Κούγιας: Γιατί αφού μένετε στο Ντουμπάι είπατε χθες ότι είσαστε σωφρονιστικός υπάλληλος; Πώς επιλέξατε ξαφνικά το Ντουμπάι;

Μάρτυρας: Ήθελα να αλλάξω δουλειά και για αυτό κοίταξα να εργαστώ σε άλλη χώρα και να μην έχω κάποια όρια στο μέσο μισθό. Πίστεψα ότι το Ντουμπάι ήταν μια καλή επιλογή.

Ο Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε τα στοιχεία που αναφέρει ο μάρτυρας στο βιογραφικό του σχετικά με τις σπουδές και την επαγγελματική του εμπειρία

«Στο βιογραφικό σας γράφετε ότι είσαστε μόνιμος κάτοικος στο Ντουμπάι, ότι έχετε τελειώσει το πανεπιστήμιο, ότι μόλις μετακομίσατε από τη Σουηδία για να κάνετε το πάθος σας και ζητάτε προσφορές. Αυτό κύριε, εδώ στην Ελλάδα λέγεται απάτη.» είπε ο Αλέξης Κούγιας στον μάρτυρα και εκείνος με τη σειρά του απάντησε ότι έχει εκπαιδευτεί ως μεσίτης στο Ντουμπάι αλλά δεν έχει δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις. «Έχω κάνει την εκπαίδευση αλλά δεν έχω δώσει τις εξετάσεις που κρατάνε τρεις μέρες. Η εκπαίδευση κρατάει μια ζωή.» είπε.

Αλέξης Κούγιας: Εσείς εμφανιστήκατε ως δημόσιος υπάλληλος ενώ δεν είσαστε. Πόσες δουλειές έχετε κάνει;

Μάρτυρας: Σε διάφορες βιομηχανίες, ως μεταφραστής, ως μεσίτης στη Σουηδία και ως σωφρονιστικός υπάλληλος. Έχω δουλέψει και σε πρόγραμμα για ανηλίκους πρόσφυγες που έρχονταν από το εξωτερικό.

Αλέξης Κούγιας: Γιατί δεν στέκεστε σε μια δουλειά;

Μάρτυρας: Γιατί έτσι θέλω.

Αλέξης Κούγιας: Με ψεύτικα στοιχεία πήγατε στο Ντουμπάι...

Μάρτυρας: Άλλαζα για διαφορετικούς λόγους.

Ο Αλέξης Κούγιας έδειξε στον μάρτυρα και σειρά φωτογραφιών από το δίκτυο LinkedIn σχολιάζοντας ότι «δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που συχνάζει σε πλούσια μέρη και θέλει να παρουσιάζει το κορμί του».

Αλέξης Κούγιας: Έχετε εδώ καμία φωτογραφία του σοβαρού μεσίτη; Σε ποιους απευθύνεστε; Ποια είναι η πελατεία σας;

Μάρτυρας: Μεσίτης, εδώ και ένα μήνα ξεκίνησα.

Αλέξης Κούγιας: Μας είπατε 4 χρόνια.

Μάρτυρας: Ναι, περιοδικά.

Μάρτυρας: Μα, μεσίτης είμαι τα τελευταία χρόνια.