Δολοφονία Γρηγορόπουλου – Τζίνα Τσαλικιάν: «Αν ζούσε σήμερα ο Αλέξης θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων»

Δολοφονία Γρηγορόπουλου – Τζίνα Τσαλικιάν: «Αν ζούσε σήμερα ο Αλέξης θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων»

«Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος»

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με την μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την αδελφή του στην δικαστική αίθουσα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το θέμα του ελαφρυντικού που αναγνωρίστηκε από το Εφετείο στον Επαμεινώνδα Κορκονέα με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να ανοίξει η πόρτα της φυλακής.

«Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 του χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος» ανέφερε σε δήλωση της η μητέρα του άτυχου Αλέξανδρου, Τζίνα Τσαλικιάν έχοντας στο πλευρό της την κόρη της, Αρετή Γρηγοροπούλου.

Η συνήγορος της οικογένειας , Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ο ειδικός φρουρός κυκλοφορεί ελεύθερος από τον Ιούλιο του 2019.

«Στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, νομικός παραστάτης και ο ίδιος της οικογένειας επισήμανε πως οι αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. «Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη» τόνισε.

Με την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ανέφερε ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι, κατά την προσωπική της άποψη, η πλέον σημαντική.

Άλλωστε , στην περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, για αναίρεση της απόφασης που αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το θέμα θα κριθεί και πάλι.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση όταν πριν από περίπου ένα χρόνο το Ποινικό Τμήμα, με οριακή πλειοψηφία (3-2 ) έκανε δεκτή την αναίρεση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της επίμαχης απόφασης του Εφετείου σχετικά με την παροχή του ελαφρυντικού που οδήγησε στην επιβολή ποινής 13 ετών κάθειρξης στον ειδικό φρουρό.

Ο Βασίλης Πλιώτας ζήτησε την αναίρεση της απόφασης τονίζοντας πως ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη ,αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής.

«Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στην επίμαχη απόφαση αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου αλλά και άλλα όπως η κατάθεση της μητέρας του 15χρονου παρά το γεγονός ότι γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του ειδικού φρουρού, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Παράλληλα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εστίασε και στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον ειδικό φρουρό στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του το επόμενο διάστημα.