Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Στην Ολομέλεια του Άρειου Πάγου το ελαφρυντικό του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Στην Ολομέλεια του  Άρειου Πάγου το ελαφρυντικό του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Καλείται να κρίνει οριστικά αν θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο

Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου μπαίνει σήμερα η απόφαση του Εφετείου που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου καλείται να κρίνει οριστικά αν ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου την ώρα που το Ποινικό Τμήμα του Δικαστηρίου έχει, ήδη, αποφανθεί πως κακώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με το οποίο "έσπασαν" τα ισόβια.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, με οριακή πλειοψηφία (3-2 ) έγινε δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της επίμαχης απόφασης του Εφετείου σχετικά με την παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου, που οδήγησε στην επιβολή ποινής 13 ετών κάθειρξης στον ειδικό φρουρό.

Ωστόσο, η σπουδαιότητα της υπόθεσης αλλά και η ισχυρή μειοψηφία που διατυπώθηκε την οδήγησαν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια η απόφαση της οποίας θα έχει και νομολογιακή αξία για ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ήταν εκείνος που έστρεψε το ενδιαφέρον του Ανώτατου Δικαστηρίου στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας κρίνοντας πως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα ελαφρυντικό χωρίς να λάβει υπόψη του "περιστατικά που υποδηλώνουν εκριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων" τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Τρία μέλη του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου συντάχθηκαν με την άποψη του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώ δυο διατύπωσαν την θέση ότι το Εφετείο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα για την χορήγηση ελαφρυντικού.