Κακοκαιρία Ελπίδα: Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας – Δείτε live πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Κακοκαιρία Ελπίδα: Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας – Δείτε live πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά φέρνει μαζί της η κακοκαιρία Ελπίδα που πλήττει τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου (22/1),

Ήδη, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα ορεινά της Αττικής, καθώς Πεντέλη, Ιπποκράτειος Πολιτείας, Πάρνηθα και Υμηττός φόρεσαν από το πρωί τα λευκά τους, ενώ από το μεσημέρι άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Από τις χιονοπτώσεις και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σε κάποια άλλα έχει διακοπεί τελείως.

Ειδικότερα λόγω της χιονόπτωσης κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κλειστή για τα φορτηγά είναι και η Αθηνών - Θύβας στο ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Την ίδια ώρα απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσιδών σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Meteo: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Ελπίδα

Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα. Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Δείτε ζωντανά την πορεία της κακοκαιρίας:

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένωνΝα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.