Κορονοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

«Ξεγλιστράει» από τα εμβόλια; - Τι δηλώνουν ειδικοί για τη νέα παραλλαγή

Δύο εισαγόμενα κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα δύο κρούσματα βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τις τελευταίες 7 ημέρες.

Αύξηση θανάτων από κορονοϊό σε ποσοστό 14% καταγράφηκε σε μια εβδομάδα και για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής, προειδοποιώντας ότι η εμφάνιση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 2 θα δυσκολέψει την επιδημιολογική κατάσταση.

«Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Για εμάς δύο δείκτες έχουν σημασία: ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Και οι δύο αριθμοί είναι αυξημένοι και σταθεροί. Στις ΜΕΘ διαχειριζόμαστε περιστατικά της Δέλτα. Αυτή την στιγμή, όσον αφορά τις νοσηλείες ασθενών Covid-19, έχουμε 80% περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα και 20% της Όμικρον, δήλωσε η κ. Παγώνη στην ΕΡΤ.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό διαφέρει: «Οι εμβολιασμένοι παίρνουν οδηγίες και παραμένουν στα σπίτια τους ενώ οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα γι αυτό και η Επιτροπή των Ειδικών πρότεινε την παράταση των μέτρων».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε ότι όσο βρίσκεται ανεμβολίαστος ο πληθυσμός ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, “οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων”.

Αναφορικά με τη νέα υπο παραλλαγή της Όμικρον ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία ακόμη πλην του ότι ξεκίνησε από τη Νορβηγία.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Και τα χέρια πλένουμε και αποστάσεις κρατάμε και μάσκα φοράμε», τόνισε ο επιστήμονας επισημαίνοντας ότ ο νέος αυτός ιός θα μεταδοθεί γρήγορα σε όλες τις χώρες.

Το πιο ανησυχητικό, όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι ότι «η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια. Yπάρχει η υποψία ότι επίσης τα υπάρχοντα rapid test δεν την πιάνουν».