Σεισμός στη Χαλκιδική: Πάνω από δέκα μετασεισμοί με τον ισχυρότερο στα 4,5 Ρίχτερ

Σεισμός στη Χαλκιδική: Πάνω από δέκα μετασεισμοί με τον ισχυρότερο στα 4,5 Ρίχτερ

Εξακολουθεί να κουνιέται η γη μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας

Περισσότεροι από δέκα μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φθάνει τα 4,5 Ρίχτερ, σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, ύστερα από τον κύριο που σημειώθηκε στις 13:48 σήμερα, μεγέθους 5,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο βάρδιας στον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και εστιακό βάθος 19,3 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο η θέση του επίκεντρου του σεισμού ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική, γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας, δηλαδή η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο.

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999. Κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο Πέλαγος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...