Κορονοϊός: Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τρία self test – Τι αλλάζει στο πιστοποιητικό νόσησης

Κορονοϊός: Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τρία self test – Τι αλλάζει στο πιστοποιητικό νόσησης

Τι θα συμβεί αν υπάρξει θετικό κρούσμα σε κάποιο τμήμα - Οι ανακοινώσεις από Θάνο Πλεύρη και Νίκη Κεραμέως

Σε επίσημη ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου προχώρησε η πολιτική ηγεσία με στόχο τη μείωση της διαποράς του κορονοϊού. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παδείας, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαίωσαν ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με τρία self test την πρώτη εβδομάδα (10-15 Ιανουαρίου), μετά τις αποφάσεις στη συνεδρίαση των Ειδικών Λοιμωξιολόγων. Μαζί τους ήταν και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τονίστηκε από τον Θάνο Πλεύρη στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει μεγάλη διάδοση. Μάλιστα, επισήμανε ότι έχει αποφαιστεί συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές να δίνονται 15% κλίνες covid.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, αρκεί το θετικό rapid test για τους εμβολιασμένους, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται και PCR test. Ωστόσο, οι εργοδότες θα πρέπει να δέχονται και στις δύο περιπτώσεις (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) το θετικό rapid test, ώστε να παίρνουν δικαιολογημένη άδεια.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος κορονοϊού σε ένα τμήμα, τότε το παιδί θα παραμένει πέντε ημέρες σπίτι του και η υπόλοιπη τάξη θα υποβάλλεται κάθε ημέρα σε test (2 rapid και 3 self test), αλλά και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη τάξη. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι καθηγητές θα υποβάλλονται σε self test, οι ανεμβολίαστοι σε rapid test.

Μετά τις 5 μέρες καραντίνα, εφόσον τα τεστ είτε self, είτε rapid βγούνε αρνητικά το παιδί θα επιστρέψει στην τάξη του. Ομοίως αν τα τεστ των συμμαθητών τους και των καθηγητών είναι αρνητικά θα συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, αν βρεθούν θετικά το 50% και των συμμετεχόντων, τότε θα κλείνει το τμήμα.

Τα τρία self test θα χορηγηθούν δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. To πρώτο self test θα γίνει και θα δηλωθεί την Κυριακή 9 Ιανουαρίου. Τη δεύτερη εβδομάδα δύο self test (θα χορηγηθούν δωρεάν) σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές που είχαν κάνει το εμβόλιο δεν υποβάλλονταν σε self test, όμως πλέον για όλους είναι υποχρεωτικό, όπως και για τους εκπαιδευτικούς. Οι καθηγητές, όμως, που είναι ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται να κάνουν rapid test.

Όταν υπάρχει παιδί-θετικό κρούσμα στην τάξη, τίθεται σε καραντίνα για πέντε ημέρες και επιστρέφει στην τάξη με αρνητικό self ή rapid test. Tα υπόλοιπα άτομα στην ίδια σχολική τάξη (μαθητές και διδάσκων) κάνουν για πέντε διαδοχικές ημέρες self test, συνεχίζοντας κανονικά τη συμμετοχή τους στη διδακτική διαδικασία.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι ειδικοί στη σωστή διενέργεια των τεστ, δηλαδή στη λήψη επαρκούς ποσότητας ρινικής έκκρισης από τη μύτη.