Κορονοϊός: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους – Πότε θα κλείνουν τα τμήματα στα σχολεία

Κορονοϊός: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους – Πότε θα κλείνουν τα τμήματα στα σχολεία

Τι θα συμβεί με τα self test και πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει η περίπτωση να υποβάλλονται και σε rapid test- Συνεδριάζει αύριο στις 14:00 η Επιτροπή των Ειδικών

Εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιστροφή ή όχι των μαθητών στα σχολεία μετά την περίοδο των εορτών, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου, όπως έχει οριστεί στα δημόσια. Βεβαίως, οι ιθύνοντες της κυβέρνησης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν θα αλλάξει, τα σχολεία θα ανοίξουν, οι μαθητές θα κάτσουν πάλι στα θρανία τους, αλλά με πιο αυστηρούς κανόνες λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Σε πυρετό διεργασιών βρίσκεται η κυβέρνηση πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τα επόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες, ακόμα και σε αυτές που έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο, για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει τεθεί το σενάριο για τη διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές, αν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται να «υποχωρεί».

Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν από δύο σε τρία τα self test που γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που συζητά η κυβέρνηση είναι τα τμήματα να κλείνουν όταν νοσεί με κορωνοϊό το 30%+1 των μαθητών έναντι 50%+1 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι κοντινές επαφές.

Συνεδριάζει αύριο στις 2 το μεσημέρι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν επί τάπητος δύο κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από 50 έως 60 ετών, αλλά και στη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Γενικά όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά τουλάχιστον μέχρι τώρα δείχνει ότι τα συμπτώματά της είναι μικρότερης ισχύς από εκείνα της μετάλλαξης Δέλτα.