Κορονοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων για το αν και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου

Κορονοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων για το αν και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων - Λειτουργούν από αύριο φροντιστήρια, βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού που επέβαλε η κυβέρνηση πριν την Πρωτοχρονιά και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει την Τρίτη ή την Τετάρτη, προκειμένου να αποφανθεί για το αν θα ανοίξουν και πώς τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως ξεκαθάρισε σήμερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο, σχετικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ή και ένα ολόκληρο σχολείο, αναλόγως με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και για τον απαιτούμενο αριθμό self test που πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι «εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις "ανοίγουν τα σχολεία"». «Η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα. Η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας, όταν θα αρχίσει να φαίνεται, τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει» αναφέρει και προσθέτει ότι «μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Πιο σύντομα θα δούμε, τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, που ήδη υπάρχει πίεση. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζουμε μικρή και ελεγχομένη».

Επαναλειτουργούν από αύριο 3 Ιανουαρίου τα φροντιστήρια

Eν αναμονή της εισήγησης των ειδικών και των αποφάσεων της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, επαναλειτουργούν από αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου. Σε αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων προσανατολίζονται στην τηλεκπαίδευση.

Την ώρα δε που γονείς και γιατροί ζητάνε από την Πολιτεία να μεταθέσει για ένα διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων, υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορονοϊού με το άνοιγμα των σχολείων που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά, η Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο «υγειονομικό κίνδυνο».

Για το θέμα συνεδριάζει αύριο η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει στο ertnews.gr, ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα λειτουργήσει από αύριο με τηλεκπαίδευση, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας.

«Με απόλυτο σεβασμό στη δημόσια υγεία οι εκπαιδευτικοί θα διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ακολουθώντας πιστά το υπάρχον υγειονομικό πρωτόκολλο», είπε στο ertnews.gr o κ. Βαφειαδάκης. Ερωτηθείς για το εάν έχει επικοινωνήσει το υπουργείο Παιδείας ή κάποιος άλλος επίσημος φορέας με τον ΟΕΦΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία προσέγγιση για το θέμα.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, η οποία με ανακοίνωσή της στρεφόταν εναντίον της στάσης που τηρεί στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το υπουργείο Παιδείας.

«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ΟΙΕΛΕ.

Λειτουργούν κανονικά αύριο οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Κανονικά λειτουργούν αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα ανωτέρω ισχύουν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ' αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β' 6290/29-12-2021) ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

«Για οποιαδήποτε εξέλιξη, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, μετά τις οδηγίες των ειδικών» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.