Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργεί από την Πέμπτη η εστίαση – Τι συμβαίνει με τις μάσκες και την τηλεργασία

Κορονοϊός: Πώς θα λειτουργεί από την Πέμπτη η εστίαση – Τι συμβαίνει με τις μάσκες και την τηλεργασία

Ρεβεγιόν χωρίς μουσική και μέχρι τις 2:00 για όσα μαγαζιά δουλέψουν - Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αυτή την εβδομάδα στη χώρα έφερε πιο νωρίς από τις 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα περιορισμού και όπως ανακοινώθηκε από τον Θάνο Πλεύρη θα ισχύσουν από αύριο, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί. Το θέμα είναι πώς θα λειτουργεί η εστίαση από 'δω και πέρα.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 28.828 νέες μολύνσεις και γι' αυτό τα νέα μέτρα αφορούν κατά βάση την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, αφού από αύριο Πέμπτη θα λειτουργούν:

  • μέχρι τις 12 το βράδυ
  • μόνο για καθήμενους
  • σε τραπέζια έξι ατόμων
  • χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική

Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις 2 τα ξημερώματα, αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Ο υπουργός έκανε ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ πριν από τα τραπέζια ακόμη και στα σπίτια. Επίσης από αύριο Πέμπτη, επιβάλλεται τηλεργασία στο 50% όπου είναι εφικτό.

Πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα αυξημένης προστασίας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση και στα σούπερ μάρκετ.

Τα μέτρα ισχύουν για δύο εβδομάδες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Αγωνία για τα σχολεία

Αγωνία και ανησυχία επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων, στη σκιά της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο ήδη αποφασίστηκε να μην γίνουν οι πενθήμερες σχολικές εκδρομές, επισημάνθηκε στο Star.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Εάν οι ειδικοί υποδείξουν αλλαγή των πρωτοκόλλων, βεβαίως το Υπουργείο θα τα λάβει σοβαρά υπόψιν» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Σύμφωνα το Υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία για τα κρούσματα είναι καθησυχαστικά καθώς από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο έκλεισαν 200 τμήματα από τα 81.000 συνολικά στη χώρα. Επίσης, στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε μαθητής με κρούσμα, δεν υπήρξε και δεύτερο.

Τις επόμενες ημέρες θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και δεν αποκλείεται τα παιδιά να επιστρέψουν στις αίθουσες με εργαστηριακό τεστ. Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει επίσης αν θα αλλάξει το πρωτόκολλο που κλείνει κάποιο τμήμα. Μέχρι σήμερα αυτό γίνεται εάν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αντιστοιχεί στο 50% συν ένα παιδί από το σύνολο των μαθητών στο τμήμα.

«Δε θέλω να είμαι απόλυτιος ότι δεν μπορεί να ανοίξουν 2-3 μέρες μετά, αλλά τώρα δεν έχουμε κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.