Κορονοϊός: Κοντά στις 20.000 τα κρούσματα σήμερα – Μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου;

Κορονοϊός: Κοντά στις 20.000 τα κρούσματα σήμερα – Μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου;

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή για άμεσες αποφάσεις - Ραγδαία η αύξηση νέων μολύνσεων με την Όμικρον

Κοντά στις 20.000 αναμένεται να φθάσει ο σημερινός αριθμών των κρουσμάτων στη χώρα μας και με αυτά τα δεδομένα τα νέα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα.

«Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, όχι απλά εξετάζεται αλλά σίγουρα στην πορεία θα εφαρμοστεί η επέκταση του μέτρου για την αναμνηστική δόση και συγκεκριμένα θα λογίζονται όλοι, και όχι μόνο οι άνω των 60, ως ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση στο 7μηνο.

«Ο προβληματισμός μας σχετίζεται με την αναμνηστική δόση και πώς αυτή θα καταστεί έμμεσα υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αυτός που δεν θα την έχει κάνει μετά το πέρας του 7μηνου, δεν θα έχει τα προνόμια και πλεονεκτήματα που έχουν οι εμβολιασμένοι» είπε και σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας και για την πρώτη δόση.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)
  • ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 για τη διασκέδαση και εστίαση, χωρίς όρθιους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής που επί του παρόντος επιτρέπεται
  • χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.
  • υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες
  • τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας