Εγκληματική οργάνωση εισήγαγε και διακινούσε απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία και αναβολικά

Εγκληματική οργάνωση εισήγαγε και διακινούσε απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία και αναβολικά

Εμπορευόταν τα παράνομα σκευάσματα μέσω ταχυδρομικών δεμάτων με τη χρήση ψευδών διευθύνσεων

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής εγκληματικό δίκτυο διεθνικού χαρακτήρα, που διακινούσε φαρμακευτικά δισκία και αναβολικά.

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τα παράνομα έσοδα του δικτύου υπερβαίνουν το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου σε Μαρούσι, Χαλάνδρι και Αθήνα, ένας 49χρονος Βούλγαρος, μια 38χρονη ομοεθνής του και ένας 63χρονος Έλληνας, που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί αναγκαίων ρυθμίσεων για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο κώδικα αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Παράλληλα, ο 49χρονος κατηγορείται και για πλαστογραφία πιστοποιητικών. Συγκατηγορούμενος των συλληφθέντων είναι και ένας αλλοδαπός ο οποίος αναζητείται.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχθηκε συνεργασία με την HSI (Homeland Security Investigation) της πρεσβείας των ΗΠΑ, ενώ υπήρξε συνδρομή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, του Τμήματος Ναρκωτικών του Τελωνείου Αερολιμένα Αθηνών, του Τμήματος Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με τις χώρες εισαγωγής και εξαγωγής των απαγορευμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και αναβολικών.

Η Δίωξη Ναρκωτικών, μετά από διερεύνηση πληροφοριών και πολυήμερη έρευνα, διαπίστωσε τη δράση του δικτύου διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή, με τη μέθοδο της αποστολής δεμάτων από τις χώρες της Ιταλίας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Σερβίας και Σλοβακίας, απαγορευμένων φαρμακευτικών δισκίων και αναβολικών, καθώς και στην αποθήκευση, τη συσκευασία και στη συνέχεια στην εξαγωγή των συγκεκριμένων ποσοτήτων σε χώρες του εξωτερικού. Κυρίως προς ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία.

Οι κατηγορούμενοι διακινούσαν παράνομες ουσίες και αναβολικά, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων με τη χρήση ψευδών διευθύνσεων παραλήπτη-αποστολέα, πλαστών δελτίων ταυτότητας, για την παραλαβή-παράδοση των δεμάτων, από τα διάφορα υποκαταστήματα ταχυμεταφορών, τη χρησιμοποίηση διαφορετικών εταιρειών ταχυμεταφορών, την εκμετάλλευση νόμιμου φαρμακείου για την εύρεση φαρμακευτικών δισκίων από το εξωτερικό, καθώς και τη χρήση συσκευαστηρίου, για την συσκευασία των προς αποστολή παράνομων δισκίων.

«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας και να αποκομίσουν έτσι τεράστια κέρδη, που σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μας ξεπερνούν, ίσως και κατά πολύ, τα 2 εκατ. ευρώ», τονίζουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΛΑΣ, ενώ προσθέτουν: «Συνεχίζουμε την έρευνα στο εξωτερικό, σε συνεργασία με αρμόδιες Αρχές για να διαπιστώσουμε σε τι ακριβώς ποσά διέθεταν τα απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία και τα αναβολικά».

Σημειώνεται, ότι από τις αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και φαρμακείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 844.186 απαγορευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, 87.335 αναβολικά δισκία, 19.670 άγνωστα δισκία, 91 φιαλίδια με ναρκωτική ουσία, 181 φιαλίδια με αναβολική, 152 φιαλίδια με άγνωστη ουσία, 40 αμπούλες με ναρκωτική ουσία και 715 αμπούλες με αναβολική, το χρηματικό ποσό των 5.310 ευρώ και ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.