Ορίστηκε η πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος

Ορίστηκε η πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος

Η Χριστίνα Σαλάππα έχει πολυετή εμπειρία στο χειρισμό ποινικών υποθέσεων

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου της Αθήνας ορίστηκε η πρωτοδίκης Χριστίνα Σαλάππα ως η πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η δικαστική λειτουργός, η οποία έχει πολυετή εμπειρία στο χειρισμό ποινικών υποθέσεων και υπηρετεί αυτό το χρονικό διάστημα ως τακτική ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο, ήταν εκείνη που προτάθηκε για τη θέση της ανακρίτριας ευρωπαϊκών υποθέσεων (σύμφωνα με το Νόμο 4786/ 2021 και τον Κανονισμό της Ε.Ε 2017/1939), και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους συναδέλφους της.

Η κ. Σαλάππα , έχει υπηρετήσει ως ανακρίτρια σε περιφερειακά Πρωτοδικεία αλλά και ως επίκουρη ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς με τακτικό ανακριτή τον σημερινό εφέτη Αθηνών Κώστα Σαργιώτη, περίοδο , κατά την οποία χειρίστηκε σειρά ποινικών υποθέσεων με οικονομικό αντικείμενο, κάποιες εξ αυτών και με διεθνείς προεκτάσεις.

Υποθέσεις για απάτες με ευρωπαϊκά κονδύλια, δωροδοκίες, χειραγώγηση δημόσιων συμβάσεων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν δαπάνες, προμήθειες και επιχορηγήσεις είναι μεταξύ των εγκλημάτων που εξετάζονται από τους ευρωπαίους εισαγγελικούς λειτουργούς. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης ο φάκελος για κάθε μία υπόθεση θα διαβιβάζεται στην αρμόδια ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.

Σημειώνεται ότι οι Έλληνες Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους.