Κορονοϊός – Παυλάκης: «Το εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του για να σωθούν ζωές» – Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν

Κορονοϊός – Παυλάκης: «Το εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του για να σωθούν ζωές» – Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν

«Όσοι αμελήσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση θα κινδυνεύσουν»

Για τη σημασία της τρίτης δόσης και τις διαφορές της παραλλαγής Όμικρον από τη μετάλλαξη Δέλτα, μίλησε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι από τα πρώτα δεδομένα «φαίνεται, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι η Όμικρον ότι μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνο στέλεχος του ιού», καταδικάζοντας όλους όσοι παρακινούν τον κόσμο να μολυνθεί από τον κορονοϊό.

«Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι και οι δύο φορές εμβολιασμένοι δεν έχουν αρκετά καλά αντισώματα και χρειάζεται αναμνηστική δόση για να έχουμε κάποιου είδους ισχυρή ανοσία», επισήμανε ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι όσοι αμελήσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση θα κινδυνεύσουν.

«Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πούμε ότι έχουμε το τέλος της επιδημίας και δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ελπίδες μας στο Όμικρον για τη λήξη», πρόσθεσε παρακινώντας τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να χρησιμοποιεί μάσκα τύπου ΚΝ-95, της μόνης όπως δήλωσε που προστατεύει από τον κορονοϊό.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο και τέταρτης δόσης για ανοσοκατεσταλμένους τόνισε ότι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου χρειάζονται ειδική φροντίδα από τον γιατρό τους.

«Είναι μερικοί άνθρωποι που και πενήντα δόσεις να κάνουν δεν θα αποκτήσουν ανοσία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν με τα μονοκλωνικά αντισώματα, αν μολυνθούν, όσο πιο γρήγορα γίνεται». Και όπως τόνισε η ελπίδα είναι ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας και φαρμακευτικές αγωγές, αναφέροντας ότι «δεν θα εξαλείψουν την επιδημία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν φέτος

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μη μολυνθεί κανείς και ιδίως κάποιος ανεμβολίαστος. Τα εμβόλια πρέπει να δίνονται μαζί με την τήρηση των μέτρων. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι».

Σχολιάζοντας την εορταστική περίοδο και τις προσδοκίες του κόσμου για Χριστούγεννα με συγγενείς και φίλους φέτος, δήλωσε πως οι εμβολιασμένοι στα ρεβεγιόν θα πρέπει να μην είναι πολλά άτομα, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τεστ πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα άτομα πρέπει να αποτελούν την εορταστική παρέα ο κ. Παυλάκης είπε ότι ο ίδιος δεν θα πήγαινε σε εκδήλωση μεγαλύτερη από είκοσι – τριάντα άτομα, χωρίς να γίνεται testing.

«Αυτό είναι το ιδεατό. Γίνεται με μικρό κόστος. Αν το συγκρίνουμε με το κόστος του να πάει κανείς στο νοσοκομείο ή να σκοτώσει τη γιαγιά του είναι πολύ καλύτερο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε, ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η μάσκα προφύλαξης πρέπει να είναι καλή. «Η Δέλτα και η Όμικρον είναι ανίκητες. Οι μάσκες δεν προστατεύουν στο 100%. Μόνο οι μάσκες ΚΝ-95 προστατεύουν από τον κορονοϊό».