Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει διπλάσιες υποπαραλλαγές από την Δέλτα – Ποιο είναι το μέγα πρόβλημα με τα εμβόλια

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει διπλάσιες υποπαραλλαγές από την Δέλτα – Ποιο είναι το μέγα πρόβλημα με τα εμβόλια

«Υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν τη νέα παραλλαγή εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος

Ήταν δύσκολη η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο με τη νέα έξαρση του κορονοϊού και τα πράγματα έγιναν πολύ πιο πιεστικά με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μέχρι πριν μερικές ώρες ήταν γνωστή ως μετάλλαξη Μποτσουάνα. Οι επιστήμονες έχουν πέσει με τα... μούτρα για να αναλύσουν τα νέα δεδομένα και όπως εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος η μετάλλαξη Όμικρον έχει διπλάσιες υποπαραλλαγές από την Δέλτα.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή, εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοιού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορονοϊού, η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στην Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική. Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με την νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με την Δέλτα που είναι καλό.

Ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί βλέπουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Νότιας Αφρικής σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού και επισήμανε πως χρειάζεται παγκόσμια πολιτική για τα εμβόλια και επέκταση της παραγωγής εμβολίων και σε άλλες εταιρίες.

«Θα φτάσει το εμβόλιο στην Αφρική και την Ασία ή θα κυνηγάμε νέες παραλλαγές συνέχεια;», είπε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική πως είναι 6,5%, ενώ στην Ελλάδα 65%, δέκα φορές περισσότερο. Παράλληλα, ανέφερε πως το 80% των ταυτοποιήσεων των μεταλλάξεων και των παραλλαγών έχει γίνει σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης και πως τώρα ήμασταν τυχεροί που έγινε στα εργαστήρια της Νότιας Αφρικής και δεν είχε προλάβει να επεκταθεί. «Είναι πιθανό να υπήρχαν και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες», είπε χαρακτηριστικά.

Τι λένε στον ΠΟΥ

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Ο υπουργός Υγείας Τζο Φαάλα επιβεβαίωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή ίσως να είναι πιο μεταδοτική, όμως χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την απόφαση άλλων χωρών να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός τόνισε ότι η Νότια Αφρική ενεργεί με διαφάνεια και ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι αντίθετες με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τόνισε ότι δεν θα σκεφτόταν καν να μην μοιραστεί πληροφορίες για παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού στο μέλλον, αφού αυτό γίνεται για «το παγκόσμιο καλό», όπως είπε.

Ο Φαάλα πρόσθεσε ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών λόγω της παραλλαγής αυτής. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα μέτρα, όμως οι ακριβείς περιορισμοί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής, ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, τόνισε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 εξαπλώθηκε σε 53 χώρες μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που εντοπίστηκε. «Επομένως, δεν βοηθά πραγματικά να κλείνουμε τα σύνορα… Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτήν την παραλλαγή μαζί. Και μέρος αυτού σημαίνει να μην αντιδρούμε με υπερβολή» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας «αντίδραση πανικού», αν και κατανοητή, την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

Όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε σύντομα από τον κορονοϊό, καθώς είναι ανθεκτικός και προσαρμόζεται στα εμβόλια.