ΣτΕ: Καλώς η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής ανέλαβε τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

ΣτΕ: Καλώς η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής ανέλαβε τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Έχασε ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης τη δικαστική διαμάχη

Έχασε τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) πνευματικών δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση», η οποία στρεφόταν κατά της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 2015 και 2016/2021 αποφάσεις της (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου) απέρριψε τις αιτήσεις του ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση», που ζητούσε την ακύρωση της άδειας λειτουργίας της Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), που είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας επί μουσικών έργων.

Αναλυτικότερα, ο ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση» ζητούσε από το ΣτΕ την ακύρωση: α) της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στον ΟΣΔ ΕΔΕΜ όσον αφορά στη διαχείριση και προστασία του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων (μουσικοσυνθετών και στιχουργών) και δικαιούχων μουσικών έργων και β) της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), με την οποία αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης καταστατικού για τη σύσταση του εν λόγω οργανισμού στον οποίο τα μέλη της Γ.Σ. θα αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ομόφωνα έκρινε ότι απαραδέκτως προσβάλλεται τόσο η απόφαση των μελών της Γ.Σ. της Ε.Υ.Ε.Δ., ως προερχόμενη από υπηρεσία του κατ' άρθρον 69 νόμου 2121/1993 ν.π.ι.δ. (Ο.Π.Ι.), που δεν συνιστά διοικητικό όργανο, όσο και η κατ' επίκληση του άρθρου 51Α παράγραφος 8 του νόμου 4481/2017 (για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων, κ.λπ.), εκδοθείσα κ.υ.α., με την οποία αποφασίσθηκε η μεταφορά της δραστηριότητας της Ε.Υ.Ε.Δ. του Ο.Π.Ι.

Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνιστά πράξη διοικητικού οργάνου η εκδοθείσα (κατ' εφαρμογή του άρθρου 51Α παρ. 8 ν. 4481/2017) απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με την οποία επελέγη ο Ο.Σ.Δ. ΕΔΕΜ ανέλαβε τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους, κατά τα προβλεπόμενα στο εν λόγω άρθρο του νόμου 4481/2017.

Κατά συνέπεια, κατέληξε το ΣτΕ, δεν μπορεί να προσβληθεί («δεν προσβάλλεται παραδεκτώς») από τον ΟΣΔ «Η Αυτοδιαχείριση».