Πέθανε ο διάσημος καρδιολόγος Παύλος Τούτουζας – ‘Ηταν προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πέθανε ο  διάσημος καρδιολόγος Παύλος Τούτουζας – ‘Ηταν προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Θεωρείται ο «πατέρας» της ελληνικής καρδιολογίας

Φτωχότερη είναι από σήμερα η ελληνική ιατρική και γενικότερα επιστήμη. Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών άφησε την Παρασκευή (26/11) ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Τούτουζας ο οποίος ήταν και επί πολλά χρόνια διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Ο γνωστός καρδιολόγος, Παύλος Τούτουζας όπως μεταδίδει το healthstories.gr πέθανε μόλις μία ημέρα μετά τη γιορτή της πολυαγαπημένης του κόρης Κατερίνας.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Τούτουζας ήταν από τους πρωτοπόρους της κλινικής καρδιολογίας. Διετέλεσε προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ υπήρξε και μέλος της ομάδας των θεραπόντων ιατρών του Ανδρέα Παπανδρέου.
Επί πολλά χρόνια ήταν διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, που αποτέλεσε πρότυπο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ υπήρξε δάσκαλος για τους περισσότερους καρδιολόγους της χώρας.

Ήταν και συγγραφέας

Εκτός από την ιδιότητα του καρδιολόγου είχε και άλλη, αυτή του συγγραφέα καθώς είχε γράψει πολλά βιβλία με ιστορίες σχετικά με τις ασθένειες της καρδιάς, τις οποίες παρουσίαζε με εύπεπτο και εκλαϊκευμένο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τα μυστικά της καρδιάς.

Προσωπικό του δημιούργημα το γνωστό Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, το οποίο είχε και έχει ως στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης καρδιολόγος, Καθηγητής Καρδιολογίας και Υπεύθυνος Iατρείου δομικών καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο είναι ο γιος του Κώστας Τούτουζας.

Η εξόδιος ακολουθία του Παύλου Τούτουζα θα ψαλεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12.00 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η οικογένεια του όπως έκανε γνωστό επιθυμεί αντί στεφάνου αν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος µε την Ελένη Τούτουζα Πανταζοπούλου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια.

Ήταν Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών.

1963: Απόκτηση ειδικότητος Παθολογίας.
1964: Απόκτηση ειδικότητος Καρδιολογίας.
1966 – 1969: Μετεκπαιδευτικές σπουδές στην Αγγλία.
1984 – 2003: ∆ιευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μέλος της “Nominating Committee”, επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είχε διατελέσει µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α.

Είχε χρηστεί Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων και ήταν ένα από τα ιδρυτικά µέλη του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.).

∆ηµοσιεύσεις: Επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς. Το 1971 Επίτοµος Καρδιολογία των Γ. Μιχαηλίδη, ∆. Αυγουστάκη, Α. Κοϊδάκη και Π. Τούτουζα. Το 1983 ∆ιαγνωστική Καρδιολογία – Αναίµακτες Τεχνικές των ∆. Αυγουστάκη και Π. Τούτουζα. Το 1984 Εισαγωγή στην Ηλεκτροκαρδιογραφία του Π. Τούτουζα. Το 1987 Καρδιολογία του Π. Τούτουζα – 1η Έκδοση, το 1994 2η Έκδοση και το 1999 3η Έκδοση , σελ. 600. Το 1993 Καρδιακές Παθήσεις µε συντονιστές Π. Τούτουζα και Χ. Μπουντούλα, τρίτοµο βιβλίο, σελ. 3.100, 2η Έκδοση το 2001 µε συντονιστές Π. Τούτουζα, Χ. Στεφανάδη και Χ. Μπουντούλα, δίτοµο βιβλίο. Από το 1987 µέχρι το 2003, κάθε χρόνο µε συντονιστή τον Π. Τούτουζα, έκδοση ενός τόµου υπό τον τίτλο Καρδιολογικά Θέµατα, ο οποίος περιείχε διαλέξεις διακεκριµένων οµιλητών της χώρας προς το καρδιολογικό κοινό των Αθηνών στο πανεπιστηµιακό αµφιθέατρο του Ιπποκράτειου νοσοκοµείου, καθ’όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, από την πρώτη Τρίτη (ηµέρα διαλέξεως) του Οκτωβρίου µέχρι την τελευταία του Ιουνίου. Κάθε χρόνο, όλη αυτή την περίοδο των 17 ετών, ο τόµος διανέµετο σ’όλους του Καρδιολόγους και αρκετούς Παθολόγους της χώρας µε τη βοήθεια χορηγού, 2.500-3.000 αντίτυπα των 600-900 σελ. Το 2006 Εγχειρίδιο Καρδιολογίας, µεγάλου σχήµατος, σελ. 360, υπό Π.Τούτουζα. Το 2008 Αλκικαρδία, του Π. Τούτουζα περί των 380 σελ. Ερευνητικά άρθρα: Με συνεργάτες ή µόνος έχει δηµοσιεύσει πολλά άρθρα εις την ελληνικήν και άνω των 400 σε ξένα περιοδικά. Προς ενηµέρωσιν του κοινού πολλά άρθρα στον ηµερήσιο τύπο και δηµοσίευση µέχρι σήµερα 12 βιβλίων (εκδόσεις Κάκτος), έκαστο περί τις 200 σελίδες. Εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία». ∆ιευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη. 1990-2009: Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών. 2000 µέχρι σήµερα: Αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών. Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις του Παύλου Τούτουζα

Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου
Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών
Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»
Τιµητική διάκριση από τον ∆ήµαρχο Αθηναίων
Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον ∆ήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους ∆ήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης
Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...