«Ψευτογιατρός»: Η δίκη διεκόπη για τις 25 Νοεμβρίου – Παρουσιάστηκε έγγραφο ότι νοσηλεύεται με κορονοϊό

«Ψευτογιατρός»: Η δίκη διεκόπη για τις 25 Νοεμβρίου – Παρουσιάστηκε έγγραφο ότι νοσηλεύεται με κορονοϊό

Στα μέσα Δεκεμβρίου λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου

«Από τη μία έχουμε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να παρίσταται προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και από την άλλη την ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων».

Αυτό τον προβληματισμό έθεσαν στους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι εισαγγελείς της έδρας όταν κλήθηκαν να προτείνουν για την διακοπή ή όχι της δίκης του αποκαλούμενου «ψευτογιατρού» που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με κορονοιό.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου ζήτησαν την διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας λέγοντας πως δεν έχουν εξουσιοδότηση για να τον εκπροσωπήσουν και ότι ο ίδιος επιθυμεί να καθίσει στο εδώλιο όταν συνέλθει.

Ωστόσο, το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αποφάσισε την διακοπή της δίκης για μεθαύριο Πέμπτη 25 Νοεμβρίου προκειμένου να προσκομιστεί εξουσιοδότηση του κατηγορούμενου στους δικηγόρους του.

Είχε προηγηθεί η διαβίβαση του εγγράφου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» το οποίο ανέφερε ότι ο 48χρονος νοσηλεύεται στην πνευμονολογική κλινική με κορονοιό και πνευμονία και του χορηγείται οξυγόνο αλλά και η πρόταση του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του για ολιγοήμερη διακοπή σε μια τελευταία προσπάθεια για να λάβουν εξουσιοδότηση.

«Το δικαστήριο πρέπει να λάβει μία δύσκολη απόφαση. Από τη μία έχουμε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να παρίσταται προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και από την άλλη την ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων. Η ποινική δικονομία εμπεριέχει σταθμίσεις συμφερόντων και έννομων αγαθών, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όλα τα δικαιώματα πρέπει να μην ασκούνται καταχρηστικά.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας της έδρας και συνέχισε λέγοντας «Στη περίπτωση του covid-19, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι αβέβαιη η διάρκεια της νόσου, μία νοσηλεία μπορεί να κρατήσει και έξι μήνες. Και από την άλλη, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού και ήταν σε θέση να δώσει εξουσιοδότηση, επέλεξε να μην το κάνει. Εμείς, επειδή θέλουμε να ακούγεται και ο κατηγορούμενος, προτείνουμε να

να γίνει μία ακόμα προσπάθεια από τους δικηγόρους του να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Να δοθεί μία διακοπή στη δίκη, όχι μέχρι να γίνει καλά, αλλά δύο με τρεις ημέρες, έτσι ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δυνατόν με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων» .

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί θύματα του «ψευτογιατρού» έκανε λόγο για «βεβήλωση των δικαιωμάτων των θυμάτων» σημειώνοντας ότι το δικαστήριο μπορεί να ξεκινήσει τη δίκη ακόμα και χωρίς εξουσιοδότηση βάση των δυνατοτήτων που δίνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. «Να κριθεί δίκαια αλλά υπάρχουν και θύματα. Είναι βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος. Για ποιο λόγο να εκτιθέμεθα στην ελληνική κοινωνία; Αρκετά έχει βασανίσει τον κόσμο. Κάνω έκκληση στους δικηγόρους του, να πάψουμε να εκτιθέμεθα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Δεκεμβρίου λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου και εάν μέχρι τότε δεν έχει εκδοθεί απόφαση θα αφεθεί ελεύθερος.