Καρδίτσα: Δικαιολογούσαν τα χρήματα από τους εικονικούς εμβολιασμούς ως αμοιβή για την κατασκευή… τάφου

Καρδίτσα: Δικαιολογούσαν τα χρήματα από τους εικονικούς εμβολιασμούς ως αμοιβή για την κατασκευή… τάφου

Σύμφωνα με την δικογραφία το κύκλωμα εισέπραττε από 300 έως 600 ευρώ για κάθε εικονικό εμβολιασμό

Οικογενειακή υπόθεση ήταν η φάμπρικα των εικονικών εμβολιασμών για τον Covid-19, στο Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δικογραφία που παρέδωσε η υπηρεσία στον αρμόδιο εισαγγελέα, τον «πυρήνα» της ομάδας που είχε στήσει την απάτη αποτελούσαν 7 άτομα, εκ των οποίων οι 5 ήταν συγγενείς μεταξύ τους, ενώ οι άλλοι δύο ήταν συνεργάτες τους από άλλη πόλη της της Βόρειας Ελλάδας. Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή των επτά μελών εγκληματικής ομάδας σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Αρχηγός της ομάδας ήταν διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας, η οποία, λόγω της ιδιότητάς της, είχε πρόσβαση στα στοιχεία των γιατρών και είχε την δυνατότητα να καταχωρεί τους «πελάτες» ως εμβολιασμένους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα λάμβανε ως αμοιβή για κάθε εικονικό εμβολιασμό από 300 έως 600 ευρώ, ενώ όταν βρέθηκαν ποσά που δεν δικαιολογούνταν, ισχυρίστηκαν ότι προέρχονταν από μεταξύ τους δοσοληψίες, που αφορούσαν στην κατασκευή ταφικού μνημείου συγγενικού τους προσώπου.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 48 ατόμων, για - τα κατά περίπτωση - αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 28η Αυγούστου 2021, διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας της Κεντρικής Ελλάδας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021, και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από την γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών, και άλλες ειδικές ανακριτικές τεχνικές, προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας που φέρεται ως επικεφαλής, προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες ενδιαφερόμενους. Η υπάλληλος, η οποία είχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, καταχωρούσε τους εικονικούς εμβολιασμούς ατόμων, είτε απευθείας, είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της.

Στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, προχωρούσε κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους, αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.