Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία – Ελάχιστες οι κενές κλίνες στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία – Ελάχιστες οι κενές κλίνες στις ΜΕΘ

Από τα 584 κρεβάτια, μόλις 58 είναι ελεύθερα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας όσον αφορά στην διαθεσιμότητα κλινών στις ΜΕΘ, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ελάχιστες είναι πλέον κενές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις συνολικά 584 κλίνες ΜΕΘ, μόλις οι 58 είναι κενές. Ενδεικτικό είναι, ότι σήμερα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου υπήρχε από μία κενή κλίνη αντίστοιχα, στην Ήπειρο μόλις δύο κενές κλίνες, ενώ στην Αττική υπήρχαν 19 κενές κλίνες.

Η Βόρεια Ελλάδα καταγράφει σταθερά ποσοστό πληρότητας  ΜΕΘ Covid, που αγγίζει το 90%, ενώ στο 85% υπολογίζεται η πληρότητα στην Αττική. Την ίδια ώρα, οι ασθενείς με Covid που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ, υπολογίζονται σε 27. Από αυτούς περί τα επτά με εννέα άτομα ήταν μη διακινήσιμα.

Παράλληλα, 36 είναι οι ασθενείς που δεν νοσούν με κορονοιό, αλλά αναμένουν την εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς αυτό κρίνεται απαραίτητο για την θεραπεία τους.

Συρίγος: Στη ΜΕΘ μπαίνει όποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει

Την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας περίέγραψε γλαφυρά ο καθηγητής Παθολογίας, Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής κλινικής στο "Σωτηρία", Κωνσταντίνος Συρίγος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε, ότι "το κύριο και βασικό κριτήριο είναι να μπαίνει πρώτος στη ΜΕΘ, αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βγει".

H αδυναμία να βρεθεί συχνά κρεβάτι σε ΜΕΘ Covid, όπως λέει "είναι ένα πρόβλημα που το βιώνουμε καθημερινά και που δεν υπήρχε τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε πραγματικά ακραίες καταστάσεις". "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει γίνει μονοθεματικό" επεσήμανε ο καθηγητής ,που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι "οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν αφιερωθεί στην καταπολέμηση της πανδημίας".

"Ασθενείς χρονίως πάσχοντες, με μακρά και καλή πορεία στο νόσημά τους, εάν χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, για κάποιο λόγο εκτός Covid, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. Τους διασωληνώνουμε και τους έχουμε σε απλό θάλαμο, ενώ και αυτοί δικαιούνται να μπουν σε ΜΕΘ" τόνισε, καθώς όπως σημείωσε "τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς οι non-Covid ΜΕΘ έχουν συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας".

Ο καθηγητής, μίλησε στην ΕΡΤ για την αγωνία του γιατρού αλλά και των συγγενών του ασθενούς να βρεθεί κρεβάτι στην εντατική. Όσο για το δίλημμα εάν θα διαθέσει κανείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid σε ασθενή που έχει εμβολιαστεί ή σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί, εξέφρασε την άποψη, πως το κριτήριο του εμβολιασμού θα πρέπει να προστεθεί στα υπόλοιπα που ισχύουν για εισαγωγή σε ΜΕΘ.