Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο σε ρεπορτάζ του Mega για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο σε ρεπορτάζ του Mega για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν την πολιτική»

Απάντηση στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έδωσε στο MEGA το Βρετανικό Μουσείο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τζόνσον.

«Το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί μια μοναδική πηγή για την υφήλιο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν στο παγκόσμιο κοινό να εξερευνήσει τις πολιτισμικές ταυτότητες και το περίπλοκο δίκτυο των αλληλένδετων πολιτισμών του ανθρώπου» αναφέρει η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου, υπογραμμίζοντας ότι «οι Επίτροποι δανείζουν εκθέματα σε ολόκληρο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι σε αυτήν την διασυνδεδεμένη παγκόσμια συλλογή. Αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν την πολιτική» συμπληρώνει το Βρετανικό Μουσείο.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα (περίπου τα μισά που επιβιώνουν μέχρι σήμερα από τον αρχαίο κόσμο) να τα απολαμβάνει ο θεατής με φόντο την αθηναϊκή ιστορία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο αποτελούν μια σημαντική αναπαράσταση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν τα αγάλματα και αποκτούν γνώση για το πως η αρχαία Ελλάδα επηρέασε – και επηρεάστηκε από – άλλους πολιτισμούς που συνάντησε» προσθέτει η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στο MEGA.

«Οι Επίτροποι έχουν τη γνώμη ότι αποτελεί θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι μοιρασμένα τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να αφηγείται μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία» καταλήγει το Βρετανικό Μουσείο.