Σοφία Μπεκατώρου για το MeToo: «Είναι μια νίκη όλων μας»

Σοφία Μπεκατώρου για το MeToo: «Είναι μια νίκη όλων μας»

«Η φωνή μου ενώθηκε με τις φωνές όλων όσων έχουν κακοποιηθεί, όλων όσων έχουν υποστεί τραύμα και για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να το εκφράσουν»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Τι λες τώρα» βρέθηκε η Σοφία Μπεκατώρου, η πρώτη που μίλησε για την σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε και  αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κίνημα #Metoo, αλλά και την απόφασή της να εξομολογηθεί δημόσια την εμπειρία της.

«Είμαι πολύ συγκινημένη που έχει περάσει ένας χρόνος. Η φωνή μου ενώθηκε με τις φωνές όλων όσων έχουν κακοποιηθεί, όλων όσων έχουν υποστεί τραύμα και για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να το εκφράσουν. Είναι μία νίκη όλων μας. Τώρα και με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα αναγνωρίστηκε και από την πολιτεία η ανάγκη για κάποιες αλλαγές και προχωράμε, ωστόσο δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι», είπε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου.

Και συνέχισε: «Δεν είχα καμία προσδοκία όταν βγήκα να μιλήσω, οπότε όλα αυτά που έχουν συμβεί με ευχαριστούν. Ωστόσο αυτή χαρά δεν είναι χαρά ευφορίας, είναι ανακούφισης. Έχω δει αλλαγές, οι άνθρωποι είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Να παίρνουν το θάρρος της γνώμης τους. Έχουμε αρχίσει να νοιαζόμαστε περισσότερο για τον συνάνθρωπο μας και αυτή είναι και η ουσία της πράξης μου. Στον αθλητισμό δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, δεν υπάρχουν άτομα αναφοράς ακόμα και οι ομοσπονδίες δεν έχουν λειτουργήσει με υποστηρικτικό τρόπο. Στους χώρους του θεάτρου και του θεάματος έγινε ένα πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα και θεωρώ ότι ο ΣΕΗ έκανε πολύ καλή δουλειά.

Τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να βγουν και να καταγγείλουν πρέπει να τους σεβόμαστε. Ο αγώνας που δίνουμε το ελληνικό #metoo είναι να μπορούν όλοι να μιλήσουν και να τους πιστέψουν».