Εφημερίες εφιάλτης στα νοσοκομεία – Επιτάξεις από τη Δευτέρα σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Εφημερίες εφιάλτης στα νοσοκομεία – Επιτάξεις από τη Δευτέρα σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Δραματικές καταστάσεις περιγράφει το προσωπικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα

Το θέμα της επίταξης ιδιωτών γιατρών βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης σήμερα 13 Νοεμβρίου των ιατρικών συλλόγων της χώρας, με τον υπουργό Υγείας να εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε κρίσιμες ειδικότητες.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ωστόσο, ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι αναπόφευκτη η επίταξη των υπηρεσιών τους, αρχικά σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Έως τη Δευτέρα αναμένεται να έχει διαπιστωθεί, εάν υπάρξει η προσδοκόμενη ανταπόκριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% , ενώ ασφυκτική είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, με τους εργαζόμενους να μιλούν για εφιαλτικές εφημερίες.

Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας η κατάσταση είναι δραματική. Οι εφημερίες ξεκινούν με μία-δύο το πολύ έως και καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ, με ασθενείς να διασωληνώνονται σε απλές κλίνες. Οι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν το 80% του συνόλου των νοσηλευομένων, ενώ έχει αλλάξει και το ηλικιακό προφίλ, με νέους και μεσήλικες να αποτελούν την πλειονότητα.

Την ίδια ώρα, το υγειονομικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο και με πρωτόγνωρες αντιδράσεις από τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως η περίπτωση ασθενή στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη, που πέταξε τα σωληνάκια και βρέθηκε σε παγκάκι εκτός του κτιρίου, όπως ανέφερε ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος. Ο ίδιος τόνισε, ότι τις προηγούμενες ώρες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έγιναν 53 εισαγωγές, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, ενώ υπάρχουν και νοσοκομεία με περισσοτέρους ασθενείς.

Μπλακ άουτ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Η πανδημία χτυπά σκληρά και τη Λάρισα, όπου τουλάχιτον επτά ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, καθώς σε όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων νοσηλεύονται ήδη βαριά νοσούντες. Πέντε από αυτούς έχουν διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλοι δύο στο Γενικό Νοσοκομείο. Επίσης, στις δύο Παθολογικές κλινικές του ΓΝ Λάρισας προστέθηκαν ράντζα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Τη νύχτα στο Γενικό Νοσοκομείο “μπλακ άουτ” είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Κωνσταντίνος Καρακούσης, γιατί δεν υπήρχε κενό κρεβάτι στο θαλαμο νοσηλείας Covid. “Ανοίξαμε θαλάμους στη χειρουργική και την Κυριακή έχουμε πάλι εφημερία”, είπε. Και όλα αυτά ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.154 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ για Σάββατο.