Πορεία στη Θεσσαλονίκη για την ψευδοροφή που κατέρρευσε σε δημοτικό σχολείο 

Πορεία στη Θεσσαλονίκη για την ψευδοροφή που κατέρρευσε σε δημοτικό σχολείο 

Δείτε εικόνες και βίντεο από την διαμαρτυρία των πολιτών

Το απόγευμα της Τετάρτης (10 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη για το περιστατικό με την κατάρρευση της ψευδοροφής σε δημοτικό σχολείο της περιοχής. Η συγκέντρωση των πολιτών έγινε έξω από το πρώην δημαρχείο Πυλαίας.

Όπως τονίζουν σε δηλώσεις τους στο GRTimes, το τραγικό συμβάν της προηγούμενης εβδομάδας είναι το «κερασάκι στην τούρτα», στα σοβαρά και χρόνια προβλήματα της σχολικής στέγης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

«Υπάρχουν σχολεία που δε χωράνε οι μαθητές, που δεν έχουν αυλές και πρέπει τώρα να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς απαιτούμε να υπάρξουν καινούργια – σύγχρονα σχολεία, να γίνει έλεγχος σεισμικότητας και τρωτότητας σε όλα τα σχολικά κτίρια και να λυθούν όλα τα προβλήματα και τα ζητήματα που υπάρχουν», ανέφερε ο Μαάιτα Οδυσσέας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Πυλαίας – Χορτιάτη.

Οι γονείς τονίζουν πως το ζήτημα δεν είναι να αναζητούνται οι υπεύθυνοι αφότου γίνει το κακό αλλά να υπάρχει η απαραίτητα πρόληψη προκειμένου να αποφευχθούν. «Αυτό που ζητάμε σήμερα είναι η ασφάλεια των παιδιών στις σχολικές εγκαταστάσεις, να μην έχουμε συμβάντα και να μη θρηνήσουμε θύματα», ανέφερε ο Μάριος Δεληβός, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων από το 1ο ΓΕΛ Πυλαίας.

«Είναι γνωστή η τραγική, κακή κατάσταση της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Μετά το τελευταίο συμβάν το οποίο θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, αποδεικνύεται ότι αυτή η κατάσταση είναι πια και επικίνδυνη, όχι μόνο για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά για την ίδια την ζωή τους», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, που υποστηρίζει όσα διεκδικούν οι γονείς.

Ότι η υπόθεση της κατάρρευσης της ψευδοροφής έχει πάρει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης και θα αποδοθούν ευθύνες παντού, ανέφερε από τη μεριά της η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ελένη Γιαννούδη. Η ίδια ανακοίνωσε την απαλλοτρίωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στις 25 Νοέμβρη, «για να μπορέσουμε σιγά σιγά να δημιουργήσουμε το νέο μας σχολείο», είπε.

Όπως είπε στη συνέχεια η κα. Γιαννούδη, από τα 17 σχολεία που ανακοινώθηκαν ότι θα ανεγερθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ τα τρία είναι στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν κίμπο στα σχολεία της περιοχής. «Τουλάχιστον είμαστε από τους δήμους που έχουμε μαζέψει όλα τα κίμπο. Αν στις 65 σχολικές μονάδες υπάρχουν ένα – δύο κίμπο, τότε ας κρίνει ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

Μόλις η αντιδήμαρχος πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό κατά παντός υπευθύνου και θέλησε να ενημερώσει για το τι επρόκειτο να γίνει για την ενίσχυσή των σχολείων, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ξεκίνησαν να φωνάζουν αποδοκιμάζοντάς την. Οι γονείς κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Δείτε εικόνες του GRTimes από την πορεία διαμαρτυρίας: