Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία: «Είχαμε πόλεμο, η νύχτα ήταν κόλαση» – Τζανάκης: Δυσοίωνες προβλέψεις για 9.000 με 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου

Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία: «Είχαμε πόλεμο, η νύχτα ήταν κόλαση» – Τζανάκης: Δυσοίωνες προβλέψεις για 9.000 με 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου

«Το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα»

Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μετά την εκτόξευση κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό.

Γεμάτες είναι οι εντατικές σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όλες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ η εφημερία χθες στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε με μηδέν κλίνες, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Στα 28 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1048 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 159 σε ΜΕΘ.

Στο Βόλο, επίσης, το νοσοκομείο δε μπορεί να δεχτεί άλλα περιστατικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας «το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει και κάποιοι φοβούνται να το πουν. Χθες, ήταν ένας γιατρός για 110 ασθενείς».

Εφιαλτική πρόβλεψη Τζανάκη

Οι προβλέψεις του Νίκου Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας, ο οποίος μίλησε στο Mega, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, καθώς κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ δυσοίωνο είναι και το σενάριο για τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι 3 στους 10 μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν, ενώ το 50% των χθεσινών κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας,  περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις.  Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα».

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

«Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν  εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», δήλωσε.

Εφιαλτική εφημερία στο ΑΤΤΙΚΟΝ

Δύσκολη ήταν η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, με τους υγειονομικούς να εργάζονται κάτω από πίεση και αντίξοοες συνθήκες. Από τα 12 καρότσια που διαθέτει το νοσοκομείο, τα 10 βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Κόλαση χαρακτήρισε τη σημερινή εφημερία ο Γιάννης Πλαγιαννάκος, Αντ. Σωματείου Εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΝ.

«Είχαμε πόλεμο, η νύχτα ήταν κόλαση. Σε όλες τις κλινικές έχουμε βάλει 13 με 15 ράντζα στους διαδρόμους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Θα έχουμε πρόβλημα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε.

Η κατάσταση στο ΑΤΤΙΚΟΝ είναι απελπιστική, καθώς στη MEΘ Covid του νοσοκομείου έχουν μείνει μόνο 3 κενά κρεβάτια, καθώς από τα 23 κρεβάτια τα 20 είναι κατειλημμένα.