Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος» – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»

Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος» – Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»

Σε ετοιμότητα βρίσκονται η Πολιτική Προστασία για τις αναμενόμενες ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Μήνυμα από το 112 σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά Ελλάδα - Πώς θα προστατευτείτε

Οι προβλέψεις για την επερχόμενη κακοκαιρία σε όλη τη χώρα έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα. Το καιρικό φαινόμενο έχει ονομαστεί «Μπάλλος» και θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ήδη ενεργοποιήθηκε το σύστημα προειδοποίησης 112 με μήνυμα, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δάρδανος»

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη... «θα είμαστε έτοιμοι, με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, όλων των δυνάμεων της χώρας, αν χρειαστεί, για να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα».

Από απόψε λειτουργούν Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονιστούν πλήρως όλοι οι φορείς.

Μήνυμα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα

Μήνυμα που προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα στάλθηκε μέσω του 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Οι πολίτες  πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112.

Οι οδηγίες από το 112:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, να έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

H πρόβλεψη του καιρού

Η ΕΜΥ προβλέπει τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια από σήμερα το βράδυ. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Ελλάδα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Οι άνεμοι θα είναι γενικά νοτίων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Για αύριο Πέμπτη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.