Κορονοϊός: Ώρα αποφάσεων για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων – Μέτρα σε Σέρρες και Καρδίτσα

Κορονοϊός: Ώρα αποφάσεων για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων – Μέτρα σε Σέρρες και Καρδίτσα

Το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη την άρση περιορισμών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Επιστροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καθημερινότητα που είχαν προ κορονοϊού, ακόμη και σε περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, προβλέπει για τους πλήρως εμβολιασμένους το νέο πλαίσιο, που θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη 6 Οκτωβρίου από το υπουργείο Υγείας, με απόλυτη ελευθερία κινήσεων και οριστικό τέλος στα lockdowvn.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι πρόθεσή της είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επιθυμεί στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, να έχουν την δυνατότητα πληρότητας 100% χωρίς να υπάρχουν στο εξής περιορισμοί, ούτε στην μουσική, ούτε στον χορό και οι θαμώνες να μπορούν να στέκονται ακόμη και όρθιοι.

«Περισσότερες ελευθερίες και μεγαλύτερη κινητικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους, σε όλη την επικράτεια, είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν αύριο, για να καλύψουν πραγματικά τους συμπολίτες μας που δείχνουν πίστη στην επιστήμη, στον ορθολογισμό και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, από την κυβέρνηση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη του στο Mega.

Επίσης, όπως είπε, «είναι πραγματικά πολύ βασικό για τη λειτουργία της οικονομίας να γνωρίζουν όλοι –είτε μιλάμε για συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και του καταλύματος, είτε μιλάμε για την ψυχαγωγία και τις καθημερινές εμπορικές δραστηριότητες– ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής στο παρελθόν».

Τι θα γίνει με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με μάσκες και αποστάσεις, όπως επιβάλλεται από τα υγειονομικά μέτρα, όπως έχει κάνει ήδη γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έκρυψε, ότι υπάρχουν ενδοιασμοί στην κυβέρνηση, όσον αφορά στην Θεσσαλονίκη. «Η βούληση της κυβέρνησης είναι οι παρελάσεις να γίνουν κανονικά, ωστόσο είναι λογικό να υπάρχουν προβληματισμοί για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία τους εκφράζουν αρκετοί επιστήμονες για την Βόρεια Ελλάδα και την διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «είναι ανησυχητικό, όταν έχουμε 98% πληρότητα στις ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα. Τί θα κάνουν οι συνάδελφοί μου, που δεν θα έχουν σε λίγο που να βάλουν στους ασθενείς;».

Μέτρα σε Σέρρες και Καρδίτσα - Παράτασή τους σε 11 νομούς

Μέσα σε όλα αυτά, με το «κόκκινο» φλερτάρουν πλέον Σέρρες και Καρδίτσα. Η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων συνεδρίασε σήμερα, εκτίμησε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες ανά περιφέρεια και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, κατά τη συνέλευση της ολομέλειας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, για ακόμη επτά ημέρες παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, την Καβάλα, την Καστοριά, την Ξάνθη και την Δράμα.