Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης: Καταδικάζουμε απερίφραστα τον φασισμό και τη χρήση βίας

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης: Καταδικάζουμε απερίφραστα τον φασισμό και τη χρήση βίας

Για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Στην έκδοση ψηφίσματος με ευρεία πλειοψηφία για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως για το θέμα αυτό το απόγευμα της Τρίτης.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τις βίαιες συγκρούσεις, τους θύλακες φασιστικών ομάδων και τα επεισόδια που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης» αναφέρει το ψήφισμα και προσθέτει: «Τα σχολεία είναι χώρος μάθησης, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και όχι πεδίο ένοπλων συγκρούσεων ούτε ορμητήρια στρατολόγησης. Ιδεολογίες της βίας, της σύγκρουσης, του φασισμού και του ναζισμού δεν έχουν χώρο πουθενά στην ελληνική κοινωνία».

Στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καλεί τη συντεταγμένη Πολιτεία να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά με τα όργανά της, ώστε να διασφαλίσει την ομαλότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία. Καλούμε την ΕΛΑΣ να επιδείξει αυξημένη επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, να συλλάβει όσους έχουν υποπέσει σε προφανείς αξιόποινες πράξεις, να απομακρύνει τους πρωταίτιους των επεισοδίων, να μην επιτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και να επιβάλει την τάξη. Καλούμε την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να απομονώσουν τους δράστες και να διαμορφώσουν ασπίδα προστασίας μαθητών και καθηγητών.

Όπως σημειώνεται «Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία μπορούν και πρέπει να διασφαλίσουν ενεργά την ομαλότητα, την εκδίωξη εγκληματικών οργανώσεων από κάθε σχολείο και κάθε γειτονιά, την κοινωνική ειρήνη και την πρόοδο μαθητών και νεολαίας. Το δημοκρατικό φρόνημα και η παρέμβαση μόνον της Πολιτείας μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα και να εγγυηθούν πως μαθητές και σχολεία δεν θα γίνουν θύματα εργαλειοποίησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών και των οικογενειών τους για μόρφωση, μάθηση, επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη. Καταδικάζει απερίφραστα τον φασισμό και τη χρήση βίας σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής».