Κορονοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα – Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης και Γκάγκα

Κορονοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα – Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης και Γκάγκα

«Πάμε για να προλάβουμε την κατάσταση»

Την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού έχουν πάρει εδώ και ημέρες την ανιούσα, κάτι που έχει γίνει εμφανές και από την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη (22/09) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες μαζί με τις τοπικές και υγειονομικές αρχές έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Κορονοϊός: Στη Θεσσαλονίκη 449 νέα κρούσματα - Η εικόνα στα νοσοκομεία

Ενδεικτικά, η χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ αναφέρει πως κατά το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη καταγράφτηκαν 449 νέα κρούσματα, την ώρα που στην Αττική εντοπίστηκαν 544 μολύνσεις. Έτσι, η Θεσσαλονίκη παραμένει το επίκεντρο της διάδοσης νέων κρουσμάτων, καθώς εμφανίζει τριπλάσιο αριθμό μολύνσεων σε σύγκριση με το κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης, στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης ζώνης νοσηλεύονται 248 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 202 -ποσοστό 81,5%- είναι ανεμβολίαστοι και 46 εμβολιασμένοι.

Ειδικότερα στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ανεμβολίαστοι ασθενείς και 2 εμβολιασμένοι, ενώ και οι 22 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου είναι στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι.

Επίσης, η εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας είναι κάτω του 50%. Οι αριθμοί όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών στην Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικοί: Το 55% έχει εμβολιαστεί με την μια δόση και το 51,24% με τις δύο δόσεις.

«Πάμε για να προλάβουμε την κατάσταση»

Πάντως, προληπτική χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας.

Σε συνέντευξή του στο Bluesky διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα να μπουν περιοριστικά μέτρα ή απαγορευτικό στη Θεσσαλονίκη. «Πάμε για να προλάβουμε την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση και πρόσθεσε ότι εάν δεν εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η πανδημία να εξελιχθεί και σε πανδημία των παιδιών και επιβεβαίωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν κλίνες για παιδιά στον ιδιωτικό τομέα.