Αναστολές Σεπτεμβρίου: Από σήμερα Πέμπτη στην «ΕΡΓΑΝΗ» οι δηλώσεις – Χιλιάδες υγειονομικοί εμβολιάζονται στο «παρά πέντε»

Αναστολές Σεπτεμβρίου: Από σήμερα Πέμπτη στην «ΕΡΓΑΝΗ» οι δηλώσεις  – Χιλιάδες υγειονομικοί εμβολιάζονται στο «παρά πέντε»

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα μεγάλα νοσοκομεία

Από σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 θα είναι διαθέσιμο το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 μόνο οι επιχειρήσεις - εργοδότες οι οποίες έχουν ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η.3.2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για το χρονικό διάστημα από 2 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Σεπτέμβριο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Από 7 Σεπτεμβρίου 2021 οι επιχειρήσεις - εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων. Λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα μεγάλα νοσοκομεία

Στις 5.895 ανέρχονται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράξεις αναστολής που έχουν εκδοθεί, επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία.

Αντίστοιχες πράξεις, γύρω στις 1.500, εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγεία και θα αποσταλούν τις επόμενες ώρες.

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος.

Από τους 15.000 υγειονομικούς που παρέμεναν ανεμβολίαστοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, περίπου οι μισοί πείστηκαν έστω και την τελευταία στιγμή να εμβολιαστούν. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι στον χώρο της υγείας αγγίζουν πλέον τους 7.500.

Όσον αφορά τα ΕΚΑΒ, 510 άτομα εκ των 3.900 εργαζομένων στα πληρώματα των ασθενοφόρων έχουν λάβει ή θα λάβουν σύντομα το φύλλο αναστολής εργασίας, λόγω του ότι δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες και για εμβολιασμούς της τελευταίας στιγμής. Μόνο στην 1η υγειονομική Περιφέρεια της Αθήνας, 1500 άτομα εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν το ραντεβού τους στο «πάρα πέντε». Φαίνεται πως υπάρχει μία άτυπη σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των υγειονομικών και της κυβέρνησης για όσους θέλουν να εμβολιαστούν ακόμα και μέσα στις επόμενες 48 ώρες.