Μετάλλαξη Δέλτα: «Καμπανάκι» ειδικών για τα παιδιά – Πιθανές χρόνιες επιπλοκές αν νοσήσουν βαριά

Μετάλλαξη Δέλτα: «Καμπανάκι» ειδικών για τα παιδιά – Πιθανές χρόνιες επιπλοκές αν νοσήσουν βαριά

Τι αναφέρουν οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Θεοκλής Ζαούτης

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές χρόνιες επιπλοκές σε παιδιά που νόσησαν βαριά με κορονοϊό έκρουσε το πρωί της Τρίτης (31/08) ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Με αφορμή βρετανική έρευνα που έδειξε ότι «όσοι προσβάλλονται με τη μετάλλαξη Δέλτα έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν και 1,5 να νοσήσουν βαριά από ό,τι αν νοσήσουν από τη μετάλλαξη Άλφα», ο καθηγητής υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι «η βαριά νόσηση των παιδιών επηρεάζει πολλά οργανικά συστήματα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές».

«Δεν είναι ένα απλό πράγμα να περάσει ένα παιδί τη νόσο. Βεβαίως, ένα στα 10  θα περάσει σοβαρά τη νόσο, επομένως έστω και το ένα πρέπει να το προστατεύσουμε», είπε ο κ. Τζανάκης.

Ζαούτης: Αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών των παιδιών τον χειμώνα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, σημείωσε ότι, «πολλά παιδιά πια είναι στο νοσοκομείο, τα εμβολιάζουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά».

«Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση τον χειμώνα» τόνισε για τη νοσηλεία παιδιών και έκανε λόγο για ειδικό σχέδιο που καταρτίζει για τα νοσοκομεία Παίδων του υπουργείο Υγείας.

Όσο για τα παιδιά που νοσούν βαριά, είπε ότι, «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Τα αναπνευστικά, συμπεριλαμβανομένου και το άσθμα, το ζάχαρο και το διαβήτη, είναι σε αυξημένο κίνδυνο».