Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι νεαροί που συνελήφθησαν να κάνουν γκράφιτι

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι νεαροί που συνελήφθησαν να κάνουν γκράφιτι

Που στήριξε την απόφαση το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Χρώμα στον βρώμικο από τα καυσαέρια και τα συνθήματα τοίχο γέφυρας στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης θέλησαν να δώσουν, όπως υποστήριξαν, έξι νεαροί «γκραφιτάδες», που κατέληξαν στο Αυτόφωρο για φθορά δημόσιας ιδιοκτησίας. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου δικάστηκαν, τούς αθώωσε τελικά «ελλείψει δόλου».

«Η εμπειρία της σύλληψης και της κράτησής σας ήταν αρκετή να σας πείσει ότι η πρόθεσή σας ήταν μεν αγαθή, αλλά καλό είναι να επιλέγετε νόμιμους τοίχους για να εκφράζεστε» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, εκφωνώντας την απόφαση.

Προηγουμένως οι έξι νεαροί άνδρες, φοιτητές και σπουδαστές στο σύνολό τους, απολογούμενοι αναγνώρισαν ότι έκαναν "λάθος" να επιλέξουν ως… καμβά της "καλλιτεχνικής του έκφρασης" την συγκεκριμένη γέφυρα, η οποία βρίσκεται στο ύψος του Πανοράματος.

¨Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, τόνισαν δε ότι πρόθεσή τους δεν ήταν να προκαλέσουν κακό και προσφέρθηκαν -καθ' υπόδειξη των αρμοδίων αρχών- να καθαρίσουν τον τοίχο, "εν είδει παροχής κοινωφελούς εργασίας". Οι νεαροί "γκραφιτάδες" είχαν γίνει αντιληπτοί από αστυνομικούς τα μεσάνυχτα και συνελήφθησαν... επί τω έργω, κρατώντας ανά χείρας τα σπρέι.

1
σχόλιο
  1. avatar Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

    Στη Θεσσαλονίκη δεν εφαρμόζεται ακόμη το πρότυπο «Μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα Χανιά με απόλυτη επιτυχία, έχοντας διαλύσει στην κυριολεξία όλες τις ομάδες γκράφιτι.

    Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν απάντησε ποτέ στην έγγραφη υπόδειξή μου να υιοθετήσει το «Μοντέλο» η ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Ελλάδα ώστε να σταματήσει το πρόβλημα των γκράφιτι σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες (στις μεγάλες ανά Δήμο). Γιατί άραγε; Ξέρει κανείς;

    Αν λοιπόν το αναφερόμενο συμβάν είχε γίνει στα Χανιά, οι συλληφθέντες επί το έργον γκραφιτάδες δεν θα κατηγορούνταν μόνο για ένα γκράφιτι αλλά θα κατηγορούνταν Αυτεπάγγελτα για όλα τα γκράφιτι που έχει κάνει ο καθένας τους σε δημόσια και δημοτική περιουσία σε όλη την περίοδο της δράσης του.

    Στη Θεσσαλονίκη το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι γκραφιτάδες ήταν αθώοι “ελλείψει δόλου”, μια απόφαση που δεν επιθυμώ να σχολιάσω. Στα Χανιά οι ενήλικοι γκραφιτάδες θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινή 12μηνου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...