14χρονη Αφγανή που ζει στην Αθήνα: Οι Ταλιμπάν κλέβουν τις γυναίκες – Δολοφόνησαν τον πατέρα μου

14χρονη Αφγανή που ζει στην Αθήνα: Οι Ταλιμπάν κλέβουν τις γυναίκες – Δολοφόνησαν τον πατέρα μου

«Όταν έπεφταν οι βόμβες στα σπίτια μας προσπαθούσαμε να μη φωνάζουμε και μας ακούσουν οι Ταλιμπάν»

Ώρες αγωνίας ζουν οι οικογένειες οι οικογένειες Αφγανών που ζουν στην Ελλάδα καθώς οι συγγενείς του κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν.

Όπως λένε αρκετοί συμπατριώτες τους ψάχνουν τρόπους για να φτάσουν στη χώρα μας, καθώς εδώ μπορούν να ζήσουν πιο ελεύθερα.

Η 14χρονη Μουζντέ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τον Βαγγέλη Γκούμα για τη ζωή της στη χώρα μας. Έχει αντικαταστήσει τη μαντήλα με μια μαύρη μπανάνα. Φοράει ένα λευκό μπλουζάκι και τζιν. Όπως είπε, αυτή η αμφίεση στο Αφγανιστάν μπορεί να της στοίχιζε τη ζωή:

«Νιώθω πολύ καλά που είμαι εδώ και όχι στο Αφγανιστάν. Ξέρω ότι ειναι πολύ επικίνδυνα για τις γυναίκες εκεί, ενώ κάποιες τις κλέβουν και τις πηγαίνουν στο Πακιστάν».

Η Μουζντέ ήρθε με τη μητέρα της στην Αθήνα, καθώς οι Ταλιμπάν δολοφονήσαν τον πατερά της όταν ήταν μικρή. Όπως είπε, φοβάται πολύ για τους συγγενείς της στο Αφγανιστάν και εξήγησε γιατί θέλουν να έρθουν στη χώρα μας: «Φοβάμαι πάρα πολύ για τη θεία μου και την κόρη της, την ξαδέρφη μου, που ειναι μεγαλύτερη από μένα. Είναι μια εβδομάδα στο αεροδρόμιο και περιμένουν για να έρθουν από το Αφγανιστάν εδώ».

«Όταν έπεφταν οι βόμβες στα σπίτια μας προσπαθούσαμε να μη φωνάζουμε και μας ακούσουν οι Ταλιμπάν, γιατί όταν ακούνε ότι υπάρχουν γυναίκες, μπαίνουν στα σπίτια και κλέβουν», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα της Μουζντέ που έζησε τη φρίκη.

Την ευγνωμοσύνη της που βρίσκεται στη χώρα μας εξέφρασε μια ακόμη οικογένεια. Ήρθε από το Αφγανιστάν πριν από δυο χρόνια και έχουν ζήσει τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν. Η μητέρα της οικογένειας ανέφερε ότι αν τής έπαιρναν το κοριτσάκι οι Ταλιμπάν θα αυτοκτονούσε.

«Το κορίτσι μου ειναι 6 ετών. Φοβόμουν ότι όταν πάει 10-12 θα το πάρουν από εμένα γιατί έχουν κάνει νόμο των Ταλιμπάν να τα παίρνουν όταν φτάνουν σε αυτή την ηλικία».