Νέα όπλα κατά του κορονοϊού: Πώς λειτουργούν τα φάρμακα με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Νέα όπλα κατά του κορονοϊού: Πώς λειτουργούν τα φάρμακα με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Με αυτά έκανε θεραπεία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ - Ποια είναι τα υπέρ και ποιο το μειονέκτημά τους

Στην  παρούσα φάση το ισχυρότερο όπλο κατά του κορονοϊού αποτελεί το εμβόλιο, όμως στη... μάχη μπαίνουν και νέα. Πρόκειται για τα νέα φάρμακα της Regeneron's και της AstraZeneca, που θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Βεβαίως, πολλοί θέλουν να μάθουν πως λειτουργούν αυτά τα φάρμακα που αποκαλούνται μονοκλωνικά αντισώματα και τα οποία δόθηκαν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να γίνει σε χρόνο ρεκόρ καλά.

Για το ζήτημα μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας καιντοναλντ  Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

Όπως δήλωσε τα φάρμακα, είχαν χρησιμοποιηθεί σε 2 ειδών μελέτες. Σε άτομα που είχαν νοσήσει και ήταν επικίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές στην υγεία του και σε άτομα που δεν είχαν νοσήσει αλλά είχαν επαφή με κρούσμα στο στενό τους περιβάλλον.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους όπως είπε, είναι η πρόληψη, η έγκαιρη αντιμετώπιση και η πολύ γρήγορη μείωση του ιικού φορτίου. «Δεν επιτρέπουν την πρωτεΐνη του ιού να εξαπλωθεί  καθώς και την μετέπειτα φλεγμονή», τόνισε. Μάλιστα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι τα φάρμακα είναι απόδοτικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις ακόμα και στην πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν υψηλό κόστος.

Πάντως, η Μεγάλη Βρετανία άναψε ήδη το «πράσινο φως» στο κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron για τη θεραπεία του κορονοϊού. Το Ronapreve είναι γνωστό ως REGEN-COV στις Ηνωμένες Πολιτείες, χορηγείται είτε με ένεση είτε με ενδοφλέβια έγχυση. Προσδένεται στενά στον κορονοϊό στο εσωτερικό τοίχωμα του αναπνευστικού συστήματος και τον εμποδίζει να αποκτήσει πρόσβαση στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τη MHRA.

Αυτού του τύπου τα φάρμακα που λέγονται μονοκλωνικά αντισώματα έχουν εγκριθεί, ήδη σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε περίπου 55.000 δόσεις τον Ιούνιο από το συγκεκριμένο προϊόν και το εξετάζει εξονυχιστικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για δώσει την έγκρισή του.