Φωτιά στα Βίλια: Κατεύθυνση προς τα Μέγαρα πήρε η πύρινη λαίλαπα

Φωτιά στα Βίλια: Κατεύθυνση προς τα Μέγαρα πήρε η πύρινη λαίλαπα

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες - Κάηκαν σπίτια και αποθήκες εκτός οικισμών

Δεν έχουν τέλος οι προσπάθειες για τον έλεγχο και την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στα Βίλια που μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες και η οποία, εκτός των άλλων, έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Ωστόσο, η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης (19/08) φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο πύρινο μέτωπο 20 χιλιομέτρων

Νωρίτερα, μιλώντας στο κανάλι του Φαλήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας έκανε λόγο για ένα τεράστιο μέτωπο της τάξης των 20 χλμ που κινείται νότια – νοτιοδυτικά προς την περιοχή της Περάμου, όπου η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη.

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

  • Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια,
  • στη λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας και
  • στη Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Αντιδήμαρχος Μάνδρας: Ανενεργό έργο υδροδότησης εν ώρα φωτιάς λόγω μπλόκου δασαρχείου

Νωρίτερα, την οργή του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Παναγιώτης Κολοβέντζος, καθώς όπως τόνισε ολοκληρωμένο έργο υδροδότησης είναι εκτός λειτουργίας εν ώρα φωτιάς εξαιτίας του δασαρχείου.

«Στον οικισμό Πανόραμα, που είναι εντός σχεδίου, έχει εκτελεστεί έργο υδροδότησης, και το δασαρχείο δεν μας έχει δώσει εδώ και ένα χρόνο, δεν δίνει έγκριση στο ΔΕΔΔΗΕ να συνδέσει το αντλιοστάσιο» κατήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Μάνδρας.

«Προσπαθούμε 1 χρόνο, εκτελεσμένο έργο από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και το δασαρχείο δεν δίνει έγκριση, γιατί λένε ότι το αντλιοστάσιο έχει κτιστεί σε δασική έκταση... Επάνω στην παλιά εθνική έχει κτιστεί σε δασική έκταση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εάν καεί ένα πουρνάρι καλύτερα το δασαρχείο να εξαφανιστεί από παντού» πρόσθεσε ο κ. Κολοβέντζος.