Φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο πύρινο μέτωπο 20 χιλιομέτρων – Αναμένεται ενίσχυση των ανέμων

Φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο πύρινο μέτωπο 20 χιλιομέτρων – Αναμένεται ενίσχυση των ανέμων

Τι δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας - Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στα Βίλια, με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Νίκο Πέππα να κάνει λόγο για ένα τεράστιο μέτωπο της τάξης των 20 χλμ που κινείται νότια – νοτιοδυτικά προς την περιοχή της Περάμου, όπου η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέππας σημείωσε ότι βάσει της πρόβλεψης της ΕΜΥ θα υπάρξει ενίσχυση της ισχύος των ανέμων, κάτι που ενδεχομένως να περιπλέξει τα πράγματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φλόγες πλησιάζουν τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ).

Στα παραπάνω σημεία έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Φωτιά στα Βίλια: Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ήδη ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά 7 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι' αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

  • Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια,
  • στη λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας και
  • στη Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Αντιδήμαρχος Μάνδρας: Ανενεργό έργο υδροδότησης εν ώρα φωτιάς λόγω μπλόκου δασαρχείου

Νωρίτερα, την οργή του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Παναγιώτης Κολοβέντζος, καθώς όπως τόνισε ολοκληρωμένο έργο υδροδότησης είναι εκτός λειτουργίας εν ώρα φωτιάς εξαιτίας του δασαρχείου.

«Στον οικισμό Πανόραμα, που είναι εντός σχεδίου, έχει εκτελεστεί έργο υδροδότησης, και το δασαρχείο δεν μας έχει δώσει εδώ και ένα χρόνο, δεν δίνει έγκριση στο ΔΕΔΔΗΕ να συνδέσει το αντλιοστάσιο» κατήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Μάνδρας.

«Προσπαθούμε 1 χρόνο, εκτελεσμένο έργο από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και το δασαρχείο δεν δίνει έγκριση, γιατί λένε ότι το αντλιοστάσιο έχει κτιστεί σε δασική έκταση... Επάνω στην παλιά εθνική έχει κτιστεί σε δασική έκταση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εάν καεί ένα πουρνάρι καλύτερα το δασαρχείο να εξαφανιστεί από παντού» πρόσθεσε ο κ. Κολοβέντζος.

Ο αντιδήμαρχος Μάνδρας μίλησε για τέσσερα μέτωπα στα οποία γίνονται ενδιάμεσα αναζωπυρώσεις.