Εμβολιασμός: Ανησυχία για την πορεία του προγράμματος – «Ανοσία της αγέλης δεν θα έχουμε ποτέ»

Εμβολιασμός: Ανησυχία για την πορεία του προγράμματος – «Ανοσία της αγέλης δεν θα έχουμε ποτέ»

«Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το 63 με 65%», εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα, την ώρα που το φθινόπωρο βρίσκεται προ των πυλών και σιγά σιγά επιστρέφουν οι ταξιδιώτες του Αυγούστου.

Αυτό τουλάχιστον αποτυπώθηκε και από τη σημερινή τοποθέτηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε στο MEGA ότι «ανοσία της αγέλης δεν θα έχουμε ποτέ αλλά θα είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Μιλώντας για την Κρήτη και στην κατάσταση που επικρατεί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή μίνι lockdown στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη πως θα δούμε την αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο.

«Τα μέτρα βοηθούν αποδεδειγμένα στο να πέσουν τα κρούσματα. Ουσιαστικά είχαμε αποκλιμάκωση στη Μύκονο και αντίστοιχη αποκλιμάκωση υπήρχε και στη Ζάκυνθο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι στο τέλος του μήνα θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγήσει σε πάνω από 4.500 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο. Ωστόσο, θεωρεί όπως υπογράμμισε πως στην Αττική δεν θα παρθούν περιοριστικά μέτρα.

Εμβολιασμός: «Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για τον Σεπτέμβρη»

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για τον Σεπτέμβρη. Για να λειτουργήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι» τόνισε.

«Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, μεγαλώνει και η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας εδώ και ένα χρόνο πολλές από τις ΜΕΘ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για covid, κάτι που έχει συνέπειες σε άλλες περιπτώσεις και ασθένειες που τις χρειάζονται» υπογράμμισε.

Η εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη είναι πως οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.

«Ιδιαίτερα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση ποσοστού μολύνσεων και στα παιδιά» δήλωσε.

«Το καλύτερο σενάριο θέλει την αποκλιμάκωση της κατάστασης να έρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Αν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε πως μέσα στο καλοκαίρι το ποσοστό εμβολιασμών θα έφτανε το 70%, η πραγματικότητα δείχνει πως ίσα που οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 50%» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το 63 με 65%. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη», είπε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε πως δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ποτέ ανοσία της αγέλης.