Φωτιά στα Βίλια: Στη μάχη και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» με άλλα 22 εναέρια – Ποια η εικόνα στην Κερατέα

Φωτιά στα Βίλια: Στη μάχη και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» με άλλα 22 εναέρια – Ποια η εικόνα στην Κερατέα

Δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός - Ποιο είναι το στοίχημα της επιχείρησης κατάσβεσης

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στα Βίλια μπήκαν το μεσημέρι της Τρίτης (17/08) και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Φωτιά στα Βίλια: Βελτίωση σε σχέση με τη νύχτα - Η δυσκολία που προκάλεσε εκκενώσεις οικισμών

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τη νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα για την Πυροσβεστική

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι' αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.

Η εικόνα στην Κερατέα

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα.

Για τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Παραμένουμε σε επιφυλακή

Όλη νύχτα σε επιφυλακή παρέμειναν οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες το πρωί στην περιοχή Μαρκάτι της Κερατέας, δυνάμωσε λόγω των ανέμων, όμως προς το απόγευμα οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης, κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Το προσωπικό και τα οχήματα πυρασφάλειας των δύο δήμων, καθώς και πολυάριθμοι εθελοντές επιχειρούσαν όλη την ημέρα σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, ενώ άμεση ήταν η συνδρομή της περιφέρειας, αλλά και άλλων δήμων της Αττικής, με υδροφόρες, όπως οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Αλίμου, Αχαρνών, Βριλησσίων, Βύρωνα, Μαραθώνα (με Σώμα Εθελοντών), Παλαιού Φαλήρου, Πειραιά και Ραφήνας-Πικερμίου.

Ακόμη, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο, υπήρξε άμεση επέμβαση της δημοτικής Αρχής για τη διάσωση αδέσποτων ζώων που βρίσκονταν σε καταφύγιο της περιοχής, χωρίς απώλειες.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, θέλησε με δηλώσεις του να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια, αλλά και ειδικότερα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για τη συνολική βοήθειά του. Στη συνέχεια τόνισε: «Στους οικισμούς δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια και απετράπη η επέκταση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, αφού οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών, με αυταπάρνηση έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη με τη φωτιά και είχαμε ένα αίσιο τέλος. Συγχαρητήρια σε όλους, εμείς μένουμε σε επιφυλακή».