Δύσκολη νύχτα για Βίλια και Κερατέα – Εκκενώνεται γηροκομείο

Δύσκολη νύχτα για Βίλια και Κερατέα – Εκκενώνεται γηροκομείο

Πατούλης: Μεγάλη οικολογική καταστροφή στα Βίλια

Τεράστιες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών στο πύρινο μέτωπο στα Βίλια, οι οποίοι όλη την νύχτα πάλευαν με τις φλόγες.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί μέσω του 112.

«Το μέτωπο είναι τεράστιο. Κάναμε εκκλήσεις από χθες για εναέρια μέσα στις δύσβατες περιοχές. Είναι μια τεράστια πυρκαγιά στο κέντρο ενός τεράστιου δάσους» είπε στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος. «Το μέτωπο ξεπερνάει τα 10 χλμ. Κινείται προς Πόρτο Γερμενό, αυτό δεν κινδυνεύει. Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει σπίτι, τη νύχτα είχε άπνοια και τώρα 2-3 μποφόρ» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τα εναέρια μέσα να περιοριστεί το μέτωπο. Η πυρκαγιά είναι χαοτική».

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο, ωστόσο η εικόνα της σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι καλύτερη ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο μερικές διάσπαρτες εστίες. Μέχρι και τις 04:00 τα ξημερώματα οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ασθενείς και δεν ξεπενούσαν τα 2 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη αυτή τη στιγμή εκκενώνεται γηροκομείο, που είναι μέσα σε δασική έκταση και οι περιοχές Θέα, Αγία Σοφία, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα.

«Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων, ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα.

«Όλο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο. το οποίο σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και περιμένουμε να συνδράμουν τα εναέρια μέσα τις πρώτες πρωινές ώρες», είπε ο κ. Πατούλης για τη κατάσταση στα Βίλια.

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόντουσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα σημεία που υπήρχε η φωτιά. «Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες».

Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για μια «μεγάλη οικολογική καταστροφή για το πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα και την ευρύτερη περιοχή».

Για το άλλο πύρινο μέτωπο στη Κερατέα, ο κ. Πατούλης τόνισε πως «τα πράγματα είναι καλύτερα. Η φωτιά έχει κρατηθεί παρά τις αναζωπυρώσεις και δεν επεκτάθηκε στον εθνικό δρυμό. Σήμερα το πρωί πρέπει να βρεθούν στο σημείο αρκετά εναέρια μέσα. Μακάρι και τα ρώσικα (αεροπλάνα) να μπορέσουν να βρεθούν. Εμείς σαν Περιφέρεια είμαστε εκεί».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως και οι δύο φωτιές σε Βίλια και Κερατέα είναι μεγάλες. Για το πως ξεκίνησαν οι φωτιές είπε πως είναι θέματα που θα ερευνηθούν.

Για τις επίσημες καταγγελίες από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτόπτες μάρτυρες που είπαν πως είδαν εμπρηστές να βάζουν φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε: «Στα Βίλια που βρέθηκα κάτοικοι μας είπαν ότι είδαν τη φωτιά να ξεκινά σε σημείο που δεν δικαιολογείται να υπάρξει έναρξης φωτιάς, σε μια άδεια κατασκήνωση. Όλα θα διερευνηθούν. Τώρα η φωτιά πηγαίνει προς τη περιοχή Κορόνα, θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...