Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές υγείας

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δομές υγείας

Οι κυρώσεις για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τους εργοδότες

«Σαφάρι» ελέγχων ξεκινά από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς σήμερα, 16 Αυγούστου, έληξε η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό προκειμένου να εμβολιαστούν.

Όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτόματα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας, ενώ ο εργοδότης τους υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή τους σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Οι κυρώσεις

  • Για τον εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  • Για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
  • Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.