Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Εκκενώνεται και η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Εκκενώνεται και η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Οι φλόγες έχουν τυλίξει Δροσοπηγή και Κρυονέρι - Διακόπηκε η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή και στην Εθνική από τον κόμβο Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα

Εκτός ελέγχου είναι κατάσταση με τη φωτιά που προκλήθηκε από την αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και πλέον οι φλόγες έχουν τυλίξει τη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι και καίγονται σπίτια. Πολλοί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, μήπως και σώσουν κάτι, ενώ πυκνός καπνός έχει μαυρίσει τον ουρανό και όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλης της Αττικής.

Εκκενώνονται και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική.

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Ενώ νέο μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωρωπό.

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο. Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα ενάερια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιχειρεί το ρωσικό Beriev καθώς συμπλήρωσε τις ώρες ασφαλείας και βρίσκεται στο έδαφος για συντήρηση μέχρι αύριο. Επίσης, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα δύο σουηδικά αεροσκάφη καθώς έχουν καθηλωθεί στην Πολωνία λόγω κακοκαιρίας.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τος δρόμους που οδηγούν προς την περιοχή.

Διακοπή κυκλοφορίας από Καλυφτάκη έως Οινόφυτα

Η Νέα Οδός ενημερώνει, με ανακοίνωσή της, πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Επίσης, αναφέρει πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.

Έκκληση από τον Πατούλη

Έκκληση να ενισχυθεί με περισσότερα εναέρια μέσα το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς που κατακαίει στην Δροσοπηγή με κατεύθυνση την Ιπποκράτειο Πολιτεία απευθύνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης δεν επαρκούν», τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη διατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και επιχειρούν μαζί της περισσότερες από 40 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα από την Περιφέρεια κα τους Δήμους, ενώ σημείωσε ότι ήδη ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Δροσοπηγής και της Ιπποκράτειου Πολιτείας να εκκενώσουν τα σπίτια και να απομακρυνθούν.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση γύρω στη 1 μμ από τα π. βασιλικά κτήματα και την ταχύτατη εξέλιξη με πορεία προς το Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, επισημαίνει ότι ο παρατεταμένος καύσωνας και το μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά «δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό από κανέναν». Υπενθυμίζει ότι η Περιφέρεια δρα επικουρικά στο έργο της Πυροσβεστικής και ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς.

Τέλος ο κ. Πατούλης εκφράζει τη λύπη του και αναφέρεται στην αγωνία των κατοίκων και την καταστροφή των περιουσιών τους αλλά και για την εκτεταμένη καταστροφή του δασικού πλούτου της Αττικής.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Δροσοπηγή από την πλευρά της Ιπποκράτειου Πολιτείας στις 6.30 μμ, μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαιτέρα απειλητική» την κατάσταση. «Πέρασε την κορυφογραμμή και κατεβαίνει στην κοιλάδα προς το μέρος μας» σημειώνει ο ίδιος. Μαζί του και ο δήμαρχος Σαρωνικού και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αν. Ατττικής Πέτρος Φιλίππου ο οποίος συνδράμει με οχήματα και υδροφόρες στην κατάσβεση. Η φωτιά «Προχωρά σχετικά αργά λόγω των μη ισχυρών ανέμων, αλλά δυστυχώς το δάσος είναι πάρα πολύ πυκνό και οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούν να επέμβουν», επισημαίνει ο ίδιος

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...