Κορονοϊός: Πότε αναμένεται η απόφαση για την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορονοϊός: Πότε αναμένεται η απόφαση για την τρίτη δόση του εμβολίου

Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για το θέμα - Στο 49% του γενικού πληθυσμού οι πλήρως εμβολιασμένοι

Πιθανό είναι να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, κάτι που θα αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την 3η δόση» διευκρινίζοντας πως τις κατευθυντήριες οδηγίες θα τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «H Επιτροπή», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, «θα κινηθεί όπως και σε άλλες χώρες σε τρεις άξονες: ανάλογα με την ηλικία, τους ανοσοκατεσταλμένους και τον χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός». «Σε κάθε περίπτωση, τέλη μήνα αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Επιτροπή το αποφασίσει, θα είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε», τόνισε.

Όσον αφορά στην πορεία του εμβολιασμού, ανέφερε ότι περισσότεροι από 5.170.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 49% του γενικού πληθυσμού και στο 58% επί του ενήλικου. Με μία δόση τουλάχιστον, έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 5.705.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 54,3% του γενικού πληθυσμού και στο 63,7% επί του ενήλικου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμα, ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει σχεδόν 37.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε στους 45.000, ενώ έχουμε κάθε ημέρα πάνω από 40.000 εμβολιασμούς. Ερωτηθείς σχετικά με την πτώση του ρυθμού των εμβολιζόμενων, την απέδωσε στο καλοκαίρι και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο ημερήσιος αριθμός των εμβολιαζόμενων θα αυξηθεί και πάλι.

Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί πάνω από 33.000 άτομα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 5.300 άτομα.

Έμφαση στους κατ' οίκον εμβολιασμούς

Αναφερόμενος στους κατ' οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε, ότι το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς κατά της covid-19 ατόμων με κινητικά προβλήματα, πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικών πληθυσμών και εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού και μέχρι στιγμής (η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 Ιουλίου) έχουν κάνει αίτηση 3.200 πολίτες και έχει γίνει ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων στην επικράτεια, που εμβολίασαν περισσότερα από 300 άτομα και η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα αναπτύσσονται κινητά συνεργεία και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν εμβολιαστεί, περισσότεροι από 6000 πολίτες. Ταυτόχρονα είπε, αναπτύσσονται δράσεις και για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών. Επίσης, τις επόμενες θα αναπτυχθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, είτε θα μεταβεί κινητό συνεργείο στην μονάδα, είτε θα διευκολυνθεί ο συντονισμός των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.