Κορονοϊός: Μια ανάσα πριν το τοπικό lockdown Ίος, Πάρος και Κρήτη – Συνεδριάζει η Επιτροπή Ειδικών

Κορονοϊός: Μια ανάσα πριν το τοπικό lockdown Ίος, Πάρος και Κρήτη – Συνεδριάζει η Επιτροπή Ειδικών

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε Ίο και Πάρο - Σε ποια νησιά αυξήθηκε το ιικό φορτίο

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών αναμένεται να μπει σήμερα, Πέμπτη (29/07) η επιδημιολογική κατάσταση των νησιών όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που έχουν πάρει την ανιούσα.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown «πλανάται» πάνω από κάποια νησιά, καθώς ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, συναγερμός έχει σημάνει για την Ίο, την Πάρο και την Κρήτη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή και ο κίνδυνος lockdown στο νησί είναι ορατός.

Επίσης, από σήμερα εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να βάλουν «φρένο» στα κορονοπάρτι. Παράλληλα, κρίσιμη είναι η κατάσταση και σε Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη.

Στην Ίο φτάνουν σήμερα από την Αθήνα 30 αστυνομικοί, ενώ στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα.

Κορονοϊός: Σε ποια νησιά αυξήθηκε το ιικό φορτίο

Την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4% σε τρία νησιά.

Πρόκειται για την Πάρο όπου η θετικότητα άγγιξε το 5,51%, τη Μύκονο που ανήλθε στο 4,27 και την Τήνο που άγγιξε το 4,2%. Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Παράλληλα, άνω του 3% βρισκόταν η θετικότητα σε Ρέθυμνο (3,76%) και Σαντορίνη (3,40%).

Στο «κόκκινο» επίσης βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα) με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.