Κορονοϊός: Ανησυχία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Ποια νησιά προβληματίζουν

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Ποια νησιά προβληματίζουν

Συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα - Πόσο έχουν επιδεινωθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες

«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα, οδηγώντας σε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία έχει ήδη αρχίσει να οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, γεγονός που πλέον αποτυπώνεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων που παίρνει την ανιούσα.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης (28/07) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.874 νέα κρούσματα κορονοϊού, αυξημένο αριθμό θανάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες (15 νεκροί), ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθε στους 144.

Μάλιστα, οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 196, έναντι 153 που ανακοινώθηκαν προχθές, Τρίτη.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 - 25 Ιουλίου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.115, έναντι 820 την εβδομάδα 12 - 18 Ιουλίου 2021, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 659. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Παράλληλα, τo 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.16 (1,23 την προηγούμενη Τετάρτη).

Η μετάλλαξη Δέλτα πλέον έχει κυριαρχήσει σε ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε ορισμένα νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

Κορονοϊός: Ποια νησιά προβληματίζουν τους ειδικούς

Την ίδια ώρα, προβληματισμό και ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές, προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς το ποσοστό θετικότητας Rt σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%.

Ειδικότερα, Πάρος, Μύκονος και Τήνος βρίσκονται στο «κόκκινο», αφού το ποσοστό θετικότητας την εβδομάδα από 19 – 25 Ιουλίου 2021 άγγιξε το 5,51%, το 4,27% και το 4,20% αντίστοιχα.

Παράλληλα, άνω του 3% βρισκόταν η θετικότητα σε Ρέθυμνο (3,76%) και Σαντορίνη (3,40%).

Στο «κόκκινο» επίσης βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα) με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Έτσι, μετά τη Μύκονο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων και σε άλλα νησιά, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μάλιστα, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ίο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 προειδοποίησε πως ο κίνδυνος να «κλείσει» η Ίος, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων, είναι ορατός. Μάλιστα, όπως είπε, σήμερα, Πέμπτη θα μεταβούν στην Ίο περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.